23948sdkhjf

En idé på en serviet blev til et succesfuldt produkt

Designer Claus Dyre fik i 1999 idéen til et nyt gulvafløb. Nu har han modtaget Bygningskomponentprisen på 100.000 kroner
Et gulvafløb ser ud på én bestemt måde. En firkantet metalrist i midten af en brusekabine. Det ved alle. Og dog.

Designer Claus Dyre sad i 1999 og tegnede på en serviet, mens han talte i telefon, og pludselig opstod en idé. For hvorfor kunne vandet ikke bare løbe ned til bagvæggen og derefter direkte ned i kloakken?

I dag er hans opfindelse installeret i mere end 600.000 badeværelser og vådrum verden over.

Opfindelsen – det lineære gulvafløb - blev patenteret og fik i 2003 navnet Unidrain, da den blev lanceret.

Den klassiske rist midt i gulvet blev afløst af en aflang rist placeret mod bagvæggen i brusenichen. Vandet bliver ledt væk gennem det specialdesignede udløbshus, der nemt renses. For første gang blev afløbet forvandlet fra en uskøn nødvendighed til et prisvindende designelement.

Skitse på en serviet

Nu har Claus Dyre modtaget Bygningskomponentprisen på 100.000 kroner, som uddeles af Villum Fonden og Velux Fonden.

Han får blandt andet prisen for at have udviklet idéen fra en skitse på en serviet til et produkt og har haft et tæt samarbejde med industrielle partnere om at udvikle produktionsteknikker, som var en forudsætning for en masseproduktion af produktet.

Allerede i 2000 indleder Claus Dyre et samarbejde med Statens Byggeforskningsinstitut, der kvalitetstester nye bygningskomponenter.

”Claus Dyre ville lægge afløbet helt tæt på væggen, hvilket var utænkeligt i forhold til anbefalingerne i loven, men løsningen var logisk, og vi kunne godt se, at ideen var rigtig god. Det kræver ihærdighed og udholdenhed at gå ind i sådan en proces med flere omgang af prototyper og kvalitetstest. Claus Dyre har forfulgt sin idé fra start til slut, hvor andre nok havde givet op”, siger seniorforsker Erik Brandt fra Statens Byggeforskningsinstitut i en pressemeddelelse.

Solgt til svenskere

Da Unidrain bliver lanceret i 2003, bliver det i første omgang solgt via de store vvs-grossister, og siden følger samarbejde med blandt andet Polen, Færøerne, Estland, Norge, Tjekkiet, Island, Letland, Sverige, Rusland

I årene 2003-2008 stiger virksomhedens omsætning med 50 procent årligt, inden Claus Dyre og hans daværende partnere og investorer i 2009 sælger Unidrain til den svenske producent af vvs-produkter, Purus AB.

Unidrain bliver i dag videreudviklet under samme brand.

brahe

Prisen
Prisen på 100.000 kroner uddeles for at belønne ”den gode idé” og gives enten til enkeltpersoner eller små grupper, der har ydet en særlig ”praktisk indsats” vedrørende industrielt fremstillede bygningskomponenters værdi, betydning og praktiske anvendelse i dagliglivet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.098