23948sdkhjf

Skuespillere og håndværkere glæder sig over tagrenovering

Der er ros fra entreprenører til bygherren for at have stillet meget præcise krav til arbejdets udførelse i forbindelse med en logistisk kompliceret udskiftning af taget på Det Kongelige Teater i København
På Det Kongelige Teater vil man gerne selv bestemme, hvilke effekter der skal bruges i forestillingerne. Hverken på ”Svanesøen”, ”My Fair Lady” eller for den sags skyld andre forestillinger er der behov for vand fra oven.

Derfor er man på teatret glade for, at man hen over sommeren har fået nyt tag, så det ikke længere drypper ind gennem adskillige utætheder i taget og ikke mindst omkring ovenlysvinduerne, de såkaldte rytterlys.

Er teatrets mange ansatte glade for ikke at blive overrasket over vand fra oven, så er bygherren Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme (SLKE) ikke mindre stolte af den perfekte gennemførelse af tagrenoveringen.

Teatret har skullet fungere under renoveringsarbejdet, og flere gangarealer, værksteder og prøvesale umiddelbart under taget har været i drift, mens der blev arbejdet på taget.

Arbejdsmiljø i top

Der har i planlægningen af arbejdet derfor skullet tages hensyn til ikke bare håndværkere og arbejdets udførelse men altså også teatrets drift.

Løsningen har været en gigantisk overdækning på cirka 40 gange 75 meter - eller hele 3.200 kvm. Stillads- overdækningen har samtidig båret fem traverskraner, der har transporteret byggeaffald og materialer fra og til to store platforme med tilknytning til hejs eller elevator.

Det væsentligste af den omfattende renovering er udført, og bygherren tør derfor godt betegne projektets gennemførelse som en succes.

Både SLKE’s bygherrerepræsentant på Det Kongelige Teater Stig Holleufer og arbejdsmiljørådgiver Anne Sofia Lønvig glæder sig over, at logistikken har fungeret og arbejdsmiljøet har været i top.

”Det er vores vurdering, at arbejdet ikke kunne være udført på anden måde. Overdækningen med traverskranerne har været helt nødvendig for håndtering af affald og byggematerialer på både en forsvarlig måde”, siger de.

Nyt tag nødvendigt

Renoveringen har betydet, at adskillige lag gammel tagpap og delvis ødelagt isolering samt omkring 40 store rytterlys er fjernet. Skader i det underliggende armeringsjern er udbedret, og der er siden lavet nyt tag med 25 cm isolering og opsat nye rytterlys i aluminium.

”Der var lappet på det gamle tag så mange gange, at det ikke længere var en løsning at reparere. Der skulle et nyt tag til. Med den ekstra isolering giver det samtidig en betydelig forbedring af indeklimaet og naturligvis energibesparelser”, siger Stig Holleufer.

I alt er der fjernet og bortkørt cirka 200 tons byggeaffald, og en lignende mængde nye materialer er hejst op til byggepladsen cirka 30 meter over Holmens Kanel og Kongens Nytorv.

Der er opbygget to særlige aflæsningsplatforme på cirka 60 kvm med kørebro. Det har sikret, at man har kunnet samle affaldet og køre det ned en gang hver uge, og det har igen betydet, at man har kunnet minimere transporterne til og fra byggepladsen.

Kranerne en forudsætning

Det er entreprenørvirksomheden Ason, der har haft hovedentreprisen. Projektleder Gustav Rønsch er meget tilfreds.

”Stilladsoverbygningen har simpelthen været forudsætningen for, at arbejdet har kunnet udføres uden at gå på kompromis. Uden traverskranen havde man ikke kunnet overholde arbejdsmiljøloven. Derfor fortjener bygherre og rådgivere ros for at have udbudt opgaven med en stilladsoverdækning som forudsætning. Det har givet lige konkurrence. Det har i hele forløbet været en kompetent bygherre med en professionel indstilling. Der er gjort meget ud af logistikken, og samarbejdet har hele vejen igennem været supergodt. Tidsplanen har været stram, men den har vi heldigvis kunnet holde. Hvis arbejdet havde ført til aflysning af forestillinger, havde det kostet 800.000 kroner per forestilling i bod, men det har der slet ikke været fare for”, siger Gustav Rønsch.

Eksempel til efterfølgelse

Det er Herlev Stilladser, der har udført den kæmpestore overdækning. Det er ifølge direktør Kurt Bo Jensen den største overdækning, han har udført ”som et telt”.

Også han er fuld af roser til bygherren:

”Det er et eksempel til efterfølgelse. Bygherren har stillet præcise krav i stedet for at overlade til entreprenørerne ”at klare det selv” med risiko for konkurrence på laveste fællesnævner”, siger han.

Kurt Bo Jensen roser også bygherren for en god dialog, hvor der er ændret lidt på bæreevne og indretning - løsninger ”til det bedre”, som samtidig har givet besparelser.

Tagrenoveringen koster cirka 25 mio. kroner. I samme forbindelse udføres der energiforbedringer for omkring fem mio. kroner.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109