23948sdkhjf

Den femte facade i fokus

Tagfladerne er en vigtig men måske lidt overset disciplin hos rådgivere og arkitekter. Det gør Icopal Prisen op med
Afgangsstuderende fra arkitektskolerne i København og Aarhus har indleveret i alt 71 projekter til konkurrencen om Icopal Prisen 2015.

Dommerpanelet har nomineret de otte bedste til den eftertragtede pris og vinderen afsløres ved en prisoverrækkelse på torsdag 5. november på Arkitektskolen på Holmen i København.

Prisen er blevet uddelt siden 1986 og er den ældste og mest prestigefyldte danske pris til arkitektstuderende. Prisen uddeles hvert andet år og er sat i verden for at stimulere til arkitektonisk kreativitet og innovation i forhold til tagfladen – også kendt som ”den 5. facade”. I år har hele 71 studerende fra arkitektskolerne i København og Aarhus valgt at deltage i dysten.

OMA-forelæsning

Det bliver en interessant eftermiddag med åbningstale af tidligere minister Lene Espersen, der i dag er direktør for Danske Arkitektvirksomheder.

Arrangementet byder desuden på gæsteforelæsning ved arkitekt Ellen van Loon, partner i det verdensberømte, hollandske arkitektfirma OMA.

”De indleverede projekter rummer stor spredning i fortolkningen af tagets arkitektur. Vi har valgt at nominere otte forslag, der, hver på deres egen måde, indeholder en fortælling, hvor taget er afgørende. Projekterne spænder vidt fra fokus på et strategisk byniveau til bygningselementer,” siger medlem af dommerkomiteen Frans Drewniak, der er arkitekt og studielektor på Arkitektskolen i København.

Nye erkendelser

”Mangfoldigheden i projekterne er det mest slående,” fortsætter han.

”I sidste ende er det den studerendes evne til at studere og bearbejde et tema så indgående og stærkt, at vi som fagdommere kan sige, at projektet og den studerendes arbejde tilføjer nye erkendelser, som ikke blot ukritisk er overtaget fra forbilleder, der dominerer tidsånden.

Globale udfordringer

Rasmus Jessing, der også er medlem af dommerkomiteen, arkitekt og adm. direktør for arkitektfirmaet Cobe, har noteret sig, at ikke så få af de studerende kommer med bud på, hvordan man gennem innovative projekter løser globale udfordringer som klimaforandringer og politisk ustabilitet.

”En sideløbende tendens er projekter, der beskæftiget sig med transformationer af eksisterende bygninger eller til- og udbygninger, hvor tilføjelserne har egne karakteristiske tage. Det har også slået mig, at samtlige nominerede projekter har en ambitiøs og forfriskende fantasifuld tilgang til den femte facade”.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.302