Demente får egen landsby på Fyn
Omsorgsorganisationen OK-fonden sætter sammen med Odense Kommune nu for alvor gang i et forprojekt, der skal være med til at sætte rammerne for de tilbud, en ny landsby til 200-300 demente skal byde på
Omsorgsorganisationen OK-fonden har sammen med Støtteforeningen Margurittens Venner gennem længere tid og med inspiration fra både samfundsdebatten og et projekt i Holland haft et ønske om at udvikle en landsby, som er særligt indrettet til at støtte og give livskvalitet til demente ældre på alle stadier.
Og for et års tid siden tog parterne kontakt til Odense Kommune, som tilbage i juni satte en underskrift på en samarbejdsaftale.
”Vi har haft et mangeårigt og tillidsfulgt samarbejde med Odense, og sammen med kommunens beliggenhed midt i landet, var det oplagt at indgå et samarbejde med dem”, forklarer Paul Erik Weidemann, adm. direktør i OK-fonden til Licitationen - Byggeriets Dagblad.
”Engang var demens noget, der ramte de få, men nu sker det for mange. Det kræver, at vi nytænker, hvordan vi skal møde de demente”, forklarer Helene Bækmark, direktør for ældre- og handicapforvaltningen i Odense Kommune om kommunens beslutning om at indgå i projektet og fortsætter:
”Vi har hidtil fokuseret meget på det sundhedsfaglige, og det er vi gode til, men vi kan gøre mere for at skabe en mere uafhængig hverdag for de ældre. Og her kan en landsby være et godt bud, fordi det i skærmede omgivelser giver mulighed for at leve et liv, der ligner mere det, man havde, før man blev syg”.
Byen for livet
Projektet har fået navnet ”Byen for livet” og er lige nu i forstadiet, hvor man ønsker at afdække, hvordan man skal bygge landsbyen op, og hvad der er afgørende, at man får med.
Forprojektet har et budget på omkring 3,5 mio. kroner, som Det Obelske Familiefond har støttet med 1,5 mio. kroner, mens resten af udgifterne fordeles mellem OK-fonden og Odense Kommune.
De efterfølgende udgifter til byggeprogram og lignende finansieres hovedsageligt af OK-fonden, der også skal stå for driften, oplyser Paul Erik Weidemann og fremhæver, at man den 25. august afholder en åbningskonference, som for alvor skyder forprojektet i gang med deltagelse fra både vidensinstitutioner, pårørende og demente.
”Processen her vil vare godt et års tid, og så har vi et overblik over, hvad der skal bygges, og hvordan vi skal orkestrere det”, siger han og bliver suppleret af Helene Bækmark:
”Det handler simpelthen om at benytte lejligheden til at blive klogere og blive udfordret på den forestilling man har om, hvordan det hele skal være”, siger hun.
Af den grund er det på nuværende tidspunkt ikke til at sige så meget om boformer, størrelse på boliger og andre tilbud i landsbyen, udover at man har en ambition om, at landsbyen skal ligne og udgøre et normalsamfund med alt, hvad det indebærer, og skal huse mellem 200-300 demente på alle stadier, forklarer Paul Erik Weidemann.
Desuden skal der være plads til, at man kan udvide, hvis projektet bliver en succes.
”Det handler overordnet set om at tilbyde nogle pleje- og behandlingsforhold, som skaber et bedre liv for de ældre”, siger han og nævner, at de på nuværende tidspunkt er på jagt efter en byggegrund.
”Vi har en række konkrete lokationer i tankerne, men er ikke i en beslutningsproces endnu. Der er dog ingen tvivl om, at det er et gevaldigt stykke jord, vi skal have fat i”, siger han.