23948sdkhjf

Arkitekter angriber vikingeborg

Harald Blåtands forsvarsanlæg Trelleborg kommer nu i hænderne på nogle af Danmarks mest rutinerede kultur- og landskabsdesignere. De skal bane vejen for et nyt videns- og oplevelsescenter med åbning i 2020
Et af vikingetidens mest imponerende anlægsarbejder, Trelleborg ved vestsjællandske Hejninge, skal nu efter mere end 1.000 år vækkes til live.

Henning Larsen Architects er gået sammen med Kvorning design & kommunikation, Rambøll og SLA Landscape i forventning om at skabe et ”naturligt samlingspunkt og destinationsmål af højeste arkitektoniske kvalitet, som inviterer både lokale og turister til at udforske og fordybe sig i vikingeborgen og dens historie”, som Henning Larsens tegnestue skriver på sin hjemmeside

En grundig vurdering

Rådgiverteamet, der skal skitsere det nye oplevelses- og videnscenter Ny Trelleborg, er udvalgt efter en grundig vurdering af blandt andet erfaring med tilsvarende projekter og foreslåede nøglemedarbejderes kompetencer.

Vikingeborgen Trelleborg blev opført omkring år 980 og er et af Harald Blåtands ypperste anlæg. De første udgravninger af militæranlægget, der kan rumme 12 fodboldbaner, begyndte i 1934. Her blev det blandt andet afsløret, at borgen havde indeholdt 16 langhuse med måske 50 soldater i hver.

”Borgen fortjener den fineste formidling af historien. Min forventning er, at vikingetidens borg ved Trelleborg modsvares af noget af det bedste, som nutidens arkitekter og udstillingsdesignere kan præstere”, siger Nationalmuseets direktør Per Kristian Madsen, i en pressemeddelelse.

Han har været med til at udvælge de fem teams, deriblandt Henning Larsen Architects, som har mange års erfaring med at skabe nye omgivelser for historieformidling.

På cv’et står blandt andet udvidelsen af Ny Carlsberg Glyptotek, hvor museets antikke kunst er indrammet i et samspil mellem værker og arkitektur, til det nye Moesgaard Museum ved Aarhus, der er inspireret af arkæologiske udgravninger, hvor historiens lag gradvist afdækkes.

Museet har vundet internationalt anerkendte priser heriblandt både en Architizer Award og Civic Trust Award.

51 ansøgere

51 danske og internationale teams har ansøgt om at tegne det nye oplevelses- og videncenter på Trelleborg.

De fem udvalgte indbydes nu til at udarbejde deres endelige bud på det nye Trelleborg.

Vinderen offentliggøres 29. januar 2016 og det nye oplevelses- og videncenter på Ny Trelleborg forventes at stå klar i løbet af 2020.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.226