23948sdkhjf

Klimatilpasning bliver en løftestang for udvikling af Randers

Som Danmarks eneste flodby har Randers sine helt særlige vand- og naturudfordringer, der med udgangspunkt i flere fremtidsscenarier nu bliver drøftet med byens borgere
Hvordan får vi byen til vandet?

Det spørgsmål får borgerne i Randers nu mulighed for at svare på, når ordet fra i dag og frem til oktober er deres.

Den østjyske købstad er Danmarks eneste større flodby, hvor mødet mellem by, natur og vand giver nogle helt særlige muligheder.

I de kommende måneder vil seks scenarier for det store byudviklingsprojekt ”Byen til vandet” blive diskuteret.

Scenarierne - og især to udvalgte - kommer fra en forundersøgelse udarbejdet af et tværfagligt rådgiverteam. Den giver blandt andet bud på, hvordan byudvikling kan spille sammen med natur, klimatilpasning og infrastruktur, og hvordan nødvendig klimatilpasning kan give merværdi i form af byudvikling.

Presset infrastruktur

Derfor ser projektchef Anne-Mette Gjeraa fra Realdania, der støtter forundersøgelsen, også meget frem til den kommende proces og håber, at den kan være med til at synliggøre, hvor mange muligheder, der er i at lade klimatilpasning og byudvikling gå hånd i hånd.

”Helt overordnet har det også relevans for andre byer at kombinere klimasikring med mere rekreative områder og byudvikling. Det særlige for Randers er udfordring for infrastrukturen, hvor byen allerede nu er presset. Vejen langs åen skaber en barriere mellem by og vand, hvilket man også ser i andre danske havnebyer, hvor de tidligere industrihavne nu får andre funktioner”, siger Anne-Mette Gjeraa til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

”Jeg tror projektet dermed vil kunne have demonstrationsværdi for andre danske kommuner, der står overfor lignende projekter med trafik, udvikling af byliv og klimatilpasning”, siger hun.

Ny aktiv bydel

”Byen til Vandet” er med andre ord en vision om at skabe et nyt bymiljø, hvor byen hænger sammen med vandet.

Hvor havnen ligger i dag, er det planen at bygge en ny, bydel med boliger, erhverv og rekreative områder.

”Her kan vi samtidigt indtænke hvordan vi kan klimasikre Randers fremover. Nu står vi med seks bud på løsninger og så er tiden til, at vi lytter til, hvad borgere og andre interessenter mener om ideerne,” siger Randers-borgmester Claus Omann Jensen (V) i en pressemeddelelse.

Forundersøgelsen er udarbejdet af rådgiverne Team C. F. Møller i samarbejde med Randers Kommune og Realdania.

På baggrund af den anbefaler holdet to scenarier, der rummer særlig gode potentialer for en fremtidig udvikling af Randers by. De to er også valgt ud fra den bedste langsigtede totaløkonomisk betragtning.

”Mødet mellem by, natur og vand er byens helt store potentiale, og centralt i byrådets vision er, at naturen og vandet skal vendes til en ressource, der kan samle byen”, siger borgmester Claus Omann Jensen.

Ved årsskiftet beslutter byrådet sig for, hvilket af scenarierne, der skal danne retning for det videre arbejde.

Rådgiverteam har gjort forarbejdet
Forundersøgelsen er udarbejdet af rådgiverne Team C.F. Møller i samarbejde med Randers Kommune og Realdania. På baggrund af forundersøgelsen anbefaler rådgiverteamet to scenarier, der rummer særlig gode potentialer for en fremtidig udvikling af Randers by
Team C.F. Møller består af:
C.F. Møller Danmark A/S
ORBICON A/S
Habitats ApS
Smith Innovation ApS
Sadolin & Albæk A/S
Kilde: www.byentilvandet.randers.dk
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.251