23948sdkhjf

Englænder hjælper hjemløse studerende

Studiestart betyder bolignød for tusindvis af nye unge studerende, men en ung engelsk arkitektstuderende har en løsning. ‘Home for the Homeless’ hedder konstruktionen
Den store stigning af studerende på nogle af byggeriets uddannelser i år skaber også pres på boligmarkedet, når de unge flytter til byerne.

Specielt i byer som Aarhus og København bosætter mange unge sig midlertidigt i telte på campingpladser og andre steder. Men nu har en ung engelsk arkitektstuderende – 26-årige James Furzer fra Dagenham, Essex fundet på en måde til at huse nogle af alle de hjemløse - ‘Home for the Homeless’ (hjem til den hjemløse, red.).

”Det er egentligt tænkt som et midlertidigt ly til hjemløse under de uforudsigelige vejrforhold i Nordeuropa, og som et læ fra offentligheden, så de hjemløse ikke skal føle sig ildeset og dårligt behandlet,” siger James Furzer, der er ansat som assistent ved Spatial Design Architects i England.

Kan bruges til studerende

Ved en optælling i 2013 var der 5.820 registrerede hjemløse i Danmark.

Af disse var knap 20 procent unge – det vil sige mellem 18-24 år, og en stor del af dem var studerende. Hos SAND - de hjemløses landsorganisation - mener man, at det tal er væsentligt højere, fordi mange ikke lader sig registrere.

‘Home for the Homeless’ er kasser, som kan monteres på eksisterende bygninger med en stålramme og isolerede trævægge. Selvom konstruktionen er tænkt til mere marginaliserede hjemløse, mener James Furzer også, at hans ’sovekasse’ kan afhjælpe de studerendes boligproblemer midlertidigt.

”Tanken om, at konstruktionen kan anvendes til forskellige formål, er bestemt noget, jeg ønsker at undersøge mulighederne i. Ideen om, at studerende kan bruge den som midlertidig bolig eller soveplads kræver dog, at anordningen gøres mere permanent, end den er tænkt, hvilket blandt andet betyder, at der skal installeres elektricitet og andre fornødenheder,” siger han til Licitationen.

Studenter tvivler

Hos Danske Studerendes Fællesråd DSF har formand Yasmin Davali selv været fem dage fra at blive hjemløs, fordi hun selv havde problemer med at finde en bolig. Alligevel er hun skeptisk over for den midlertidige løsning til sine medstuderende.

”Det er en desperat situation, mange studerende er i, men problemet bliver ikke løst med det her. Jeg har oplevet situationer, hvor det eksempelvis dryppede med vand ned gennem taget i sengen til én. Det viser, at studerende er parate til at gå meget langt for en bolig, og jeg ville nok selv have valgt denne løsning, hvis jeg selv var endt på gaden, men det er pest eller kolera. Vi skylder de studerende ordentlige forhold,” siger Yasmin Davali, formand for Danske Studerendes Fællesråd.

James Furzers ‘Home for the Homeless’ vandt førstepræmien i konkurrencen Farko’s Space for New Visions 2015.
Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125