23948sdkhjf

Bygge og anlæg hjælper beskæftigelsen på vej

64.500 flere lønmodtagerjob på det danske arbejdsmarked de seneste godt to år - byggeriets andel er cirka en femtedel
Bygge- og anlægsbranchens aktivitet har leveret sin pæne andel til, at det danske arbejdsmarked nu har oplevet 25 måneder med uafbrudt vækst i beskæftigelsen.

I alt er der kommet 64.500 flere personer i et lønmodtagerjob fra april 2013 til maj 2015. Det fremgår af Danmarks Statistiks netop offentliggjorte tal for lønmodtagerbeskæftigelsen.

Når der korrigeres for normale sæsonudsving havde godt 2,6 mio. personer et lønmodtagerjob i maj. Heraf udgør byggeriet 143.400 personer eller 5,5 procent af den samlede lønmodtagerbeskæftigelse.

Af beskæftigelsesfremgangen siden foråret 2013 tegner byggeriet sig for cirka 13.000 personer eller en femtedel af den samlede fremgang i lønmodtagernes beskæftigelse de seneste godt to år.

Mens det danske arbejdsmarkedet generelt har fået 4.600 flere lønmodtagere fra april til maj i år, er byggeriets beskæftigelse i de to måneder stort set ens, når man sæsonkorrigerer.

Mild vinter har hjulpet

”Byggebeskæftigelsen kom overraskende godt fra start i 2015, men der har i de seneste tre måneder været en lille negativ korrektion og en stabilisering på moderat niveau omkring 143.500 beskæftigede lønmodtagere i byggeriet, når der korrigeres for normale sæsonudsving”, siger Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri i en kommentar til tallene.

Forklaringen er den milde vinter.

”Byggeriet er begunstiget af store bygge- og anlægsprojekter som hospitaler, metro, jernbaner samt renovering af den almene boligsektor. Men det var især den ekstraordinært milde og tørre vinter, der boostede byggebeskæftigelsen i første kvartal - en effekt som den normale sæsonkorrektion kun delvis opfanger”, siger Bo Sandberg.

Han forventer en flad kurve, når man ser på de kommende måneders sæsonkorrigerede statistik.

”Senere på efteråret kan der forhåbentlig ses et lille yderligere løft af beskæftigelsen igen, når effekten af den genindførte Boligjob-ordning slår igennem”, siger han.

I faktiske tal er byggeriets samlede beskæftigelse (og altså ikke kun lønmodtagere i byggeriet) i første kvartal i år opgjort til 147.800 personer, og i andet kvartal til 154.300 personer.

Man skal tilbage til tredje kvartal 2009 for at finde tilsvarende høj beskæftigelse i bygge- og anlægssektoren.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.25