Udlandet efterspørger bæredygtige erfaringer
Danske ingeniørvirksomheder har succes i udlandet med bæredygtigt byggeri og erfaringer med at arbejde tværfagligt
´
Bæredygtigt byggeri i udlandet er blevet en dansk force, som udlandet viser stor interesse for. Flere metropoler er ramt af kolossale udfordringer med infrastruktur og miljø og skæver derfor til den danske bæredygtige tankegang.
Vigtig tværfaglighed
Trumfkortet i forhold til den danske succes i udlandet tilskriver Peter Noyé, ekspertisechef i Niras, – i en artikel i JP – rådgivernes evne til at skabe bæredygtige løsninger og samarbejde på tværs af fagligheder.
”I Danmark er tværfagligt arbejde meget almindeligt. Det er noget, vi er gode til at dyrke. For eksempel er ingeniøren og arkitekten ikke to forskellige arbejdsinstanser. Vi deler viden og arbejder sammen lige fra projekternes begyndelse”, forklarer Peter Noyé.
Et godt eksempel er Copenhagen International School i Københavns Nordhavn, der kobler moderne arkitektur med bæredygtighed og indretning. Skolen får fx dækket halvdelen af sit energiforbrug af 12.000 solcellepaneler, der integreres i facaden.
”Hos os er tværfagligheden en forudsætning for at opnå de bæredygtige løsninger, som er virksomhedens mål i alt, hvad den arbejder med. Gruppeprocesserne giver et stærkt og holdbart resultat, når de rigtige mennesker bliver sat sammen”, mener Peter Noyé.
Bæredygtig frontløber
Årsagen til den danske succes i udlandet skal dog ikke kun ses i lyset af fokus på tværfaglighed. For ti år siden trådte et EU-direktiv i kraft, som påbød de europæiske medlemslande at bygge mindre ressourcekrævende og dermed mere bæredygtigt. Det betød, at flere EU-lande skulle ændre arbejdsmetode og tænke anderledes.
På det tidspunkt havde mange danske ingeniørvirksomheder allerede erfaringer med bæredygtigt byggeri på grund af et mangeårigt politisk fokus på energirigtige løsninger herhjemme.
Det var altså ikke den store omvæltning i Danmark, der blot kunne ride videre på den bæredygtige bølge. I kraft af at danskerne i forvejen havde visse bestemmelser i forhold til miljømæssige og ressourcebesparende byggerier, havde – og har – de danske ingeniørvirksomheder et stort erfaringsgrundlag at trække på.
Det kom blandt andet Niras til gode som et konkurrenceparameter i udlandet og et mod til at skubbe den bæredygtige udvikling endnu længere frem.
”Vi har en stor erfaringsbase. På den måde er vi også blevet frontløbere”, siger Peter Noyé.