23948sdkhjf

Søgte lærling i et halvt år - pludselig stod de i kø

Anlægsgartner i Billund har succes med at lade arkitekt tegne haver – og arkitekten er hans søn
Unge mennesker med ambitioner om at blive anlægsgartnere hænger ikke på træerne. Og så alligevel. Anlægsgartner Johannes Poulsen, der driver virksomheden JSP Anlæg i Billund, søgte forgæves med lys og lygte efter en lærling i seks måneder. Da det langt om længe lykkedes ham at finde en, stod der yderligere seks i kø for at gøre deres hoser grønne.

”Det var højst besynderligt. Jeg blev godkendt til at tage lærlinge i oktober i fjor. Jeg begyndte straks at søge en lærling. Blandt andet med opslag på Jordbrugets UddannelsesCenter Aarhus, som måske er bedre kendt som Beder Gartnerskole. Det er her, rigtig mange af morgendagens anlægsgartnere starter deres skoleophold. Så det er også her, rigtig mange går rundt og skal finde en læreplads. Men jeg fik ingen reaktioner”, fortæller Johannes Poulsen.

Hul på bylden

I slutningen af februar oplevede anlægsgartneren så pressens magt. Den lokale Midtjysk Ugeavis skrev en artikel om JSP Anlæg i forbindelse med, at firmaet skulle udstille på en messe i Grindsted. Ugeavisen skrev også om Johannes Poulsens forgæves forsøg på at finde en lærling. Og så gik der hul på bylden.

”Dagen efter havde jeg en ung mand fra Kolding til samtale. Han var faktisk ok, men så kom hans forældre i vejen. De mente ikke, at han skulle flytte til Billund for at få en læreplads. Og i vinterhalvåret kan jeg altså ikke bruge en lærling, der ikke kan komme frem fra Kolding, når vi skal køre vintertjeneste med snerydning”, siger anlægsgartneren.

Manglede læreplads

Også Kristian Schmidt fra Krogager ved Grindsted meldte sig. Han havde lagt de første 20 uger på fagskole bag sig og manglede den læreplads, som Johannes Poulsen stod med. I slutningen af marts startede han hos JSP Anlæg.

”Efterfølgende fik jeg så henvendelser fra yderligere fem. En underlig situation, efter at jeg siden oktober havde søgt forgæves efter en lærling”, konstaterer den jyske anlægsgartner.

Kristian Schmidt kan ikke forklare mes­ter, hvorfor der skulle gå næsten et halvt år, inden lærlingesituationen faldt i hak hos JSP Anlæg.

”Jeg har hele tiden vidst, at jeg vil være anlægsgartner, og derfor startede jeg skoleforløbet i Kolding. Jeg skulle jo også bruge en læreplads, og jeg var rundt og søge både i Vejen, Esbjerg og Varde. Det var min mor, der i den lokale ugeavis læste om Johannes, der manglede en lærling. Den var jeg straks frisk på. Hvis jeg ikke havde fået en læreplads nu, havde jeg fået forlænget min uddannelse med et halvt år”, fortæller Kristian Schmidt.

I maj eller juni 2018 er der svendeprøve. Indtil da skifter han mellem skolen i Beder og anlægsgartnerfirmaet i Billund, hvor han kommer hele kompasset rundt med opgaver.

Fra lak til haver

”Jeg har været selvstændig i 11 år. Tidligere har jeg været industrilakerer, og jeg har rejst rundt i verden og sat lakmaskiner op og instrueret i brugen af dem. Jeg nyder mere at være anlægsgartner og har opgaver både for mange private og firmaer og som underentreprenør for større byggefirmaer”, siger Johannes Poulsen.

Han flyttede firmaet fra Silkeborg til Billund i 2009 netop, da finanskrisen var kommet godt i gang. Det anfægtede ikke den geskæftige anlægsgartner, som har fået sin søn, Glenn Poulsen, med på sidelinjen.

”Glenn er snart færdiguddannet som arkitekt, og jeg har flere gange haft ham til at lave tegninger til haveprojekter. Hans arkitekt-øjne ser tingene anderledes, og han er rigtig god til at få ideer til en have til at spille sammen med huset. Derfor har vi aftalt, at han skal være tilknyttet JSP Anlæg på freelance-basis”, fortæller anlægsgartner Johannes Poulsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.345