23948sdkhjf

SF vil afsætte millioner til at rense giftgrunde

Med den nuværende prioritering vil det tage 40 år at rense op i alle giftdepoter. SF vil derfor speede det op med penge fra salget af Cheminova
Der skal sættes skub i rensningen af de største og farligste giftgrunde i Danmark.

Derfor går SF nu til valg på, at etablere en fond, der skal bruges på at rense giftgrunde.

”Det kan ikke passe, at vi i Danmark har tikkende giftbomber liggende rundt omkring i landet. Det er på tide, at vi en gang for alle fjerner giftdepoterne, så de ikke længere er til fare for drikkevand, natur og sundhed. Kun en langsigtet løsning på giftforureningen kan sikre, at vi ikke efterlader regningen til vores børn”, siger SF-formand Pia Olsen Dyhr, der i weekenden besøgte Collstrop-grunden ved Horsens Havn for at lancere forslaget.

Penge fra Cheminova

Fondens midler skal blandt andet komme fra skatteprovenuet fra salget af Cheminova. Med den nuværende prioritering vil det tage næsten 40 år at rense op i alle giftdepoter og forureninger, og det mener SF er alt for lang tid at vente. Med fonden vil der være mulighed for at have ryddet de største og de farligste grunde indenfor de kommende 10 år.

”Klimaforandringerne betyder, at de nuværende giftdepoter er tikkende miljøbomber. Allerede i dag siver forurening i form af tjærestoffer og phenoler ud i Horsens Fjord og udgør en trussel for fjordens vand og natur. Det er både dumt og dyrt at vente, så lad os få en plan og komme i gang med arbejdet med det samme”, siger Pia Olsen Dyhr.

SF vil desuden have lavet en plan for oprydningen af Danmarks giftgrunde og sættes ekstra penge af til at sikre oprydningen, så de 130 største forureninger kan være ryddet op indenfor de næste 10 år.

Miljøkonsulent i Dansk Byggeri, Simon Stig-Gylling, mener det er fornuftigt, at afsætte penge til at rense giftgrunde.

”De senere år, har man fået kortlagt mange giftgrunde, og derfor er det vigtigt at prioritere, at de kan blive renset op, så de kan bruges til eksempelvis byggeri. Der skal ikke være tomme grunde, bare fordi jorden er giftigt”, siger han.

Der er udført flere forureningsundersøgelser på den tidligere Collstrop grund, hvor imprægneringsvirksomheden Collstrop i perioden 1890 til 1978 imprægnerede med kreosotolie. Undersøgelserne har påvist en kraftig jord- og grundvandsforurening med primært tjærestoffer.

Det vil SF
Afsætte 185 mio. kr. om året de næste 10 år til at dække halvdelen af udgiften til oprensning, og samtidig give regionerne låneadgang til den anden halvdel. Det vil være en forudsætning, at regioner herudover opretholder deres nuværende aktivitetsniveau svarende til 400 mio. kr., som dermed bruges til mindre forureninger.
Desuden vil partiet have udarbejdet en oprydningsplan for giftdepoter og større jordforureninger over hele landet som sigter på at oprense alle kendte, større forureninger og depoter indenfor 10 år.
Planen baseres på de undersøgelser som allerede er sat i gang bl.a. vedrørende kystsikring.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125