23948sdkhjf

Byggerier bliver bæredygtige

Et stigende antal sygehuse bliver bygget efter bæredygtige principper. Til det formål bruger flere regioner den internationale Dgnb-certificering
På flere af regionernes hospitalsbyggerier bliver der bygget gennemgående bæredygtigt.

For at kunne sikre, at byggerierne både tilgodeser miljømæssige, sociale og økonomiske aspekter bliver den internationale Dgnb-certificering brugt.

Foreningen Green Building Council Denmark, der administrerer ordningen, har med støtte fra de fem danske regioner, specialudviklet en manual til de nye sygehusbyggerier.

”DGNB-systemet forandrer radikalt de måder, vi udvikler og varetager byggeprojekter på, hvad enten det gælder design, projektering, gennemførelse, renovering eller vedligeholdelse. I et så komplekst byggeri som det jo er med sygehuse, forventer vi derfor også, at manualen er med til at sikre en helhedstankegang og at bygherre kommer rundt om alle centrale aspekter, siger Mette Qvist direktør for DK-GBC Denmark.

Uden ekstra omkostninger

I Dgnb-certificeringen vægtes totaløkonomien ligeså højt som sociale og miljømæssige faktorer. Sociale hensyn kan være luftkvalitet, akustik, brugerindflydelse, udearealer eller arkitektur. Med miljømæssige faktorer vurderes blandt andet materialernes påvirkning af nærmiljøet, vandforbrug, energiforbrug og genanvendelsesmuligheder ved byggeriet.

Derudover er certificeringen innovationsfremmende, da byggerierne vurderes på performance fremfor specifikke løsninger.

”Der er virkelig substans i modellen, og man sikrer samtidig, at alle punkter berøres og tænkes ind i processen”, siger byggekonsulent fra Region Sjælland, Jens Peter Nielsen om fremtidssikringen i ordningen.

Regionerne anvender certificeringen på flere og flere af hospitalsbyggerierne, hvilket flugter med ønsket om at skabe innovative og effektive sygehuse.

Tre ud af fire

Tre ud af de fire største sygehusbyggerier er allerede blevet prækvalificeret i forhold til Dgnb.

Region Nordjylland var de første, der tog standarden til sig. Kontorchef for Koncern Økonomi i Region Nordjylland, Niels Sloth siger om valget:

”Vi er glade for at kunne være first-mover inden for Dgnb-certificeret byggeri. Certificeringen gør byggeriets målsætning målbar, og giver os dokumentation for kvaliteten”.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125