23948sdkhjf

Entreprenør sparker byggeri i gang ved selv at flytte ind

Pensionskasserne vil gerne have 50-60 procent af et kontorhus udlejet, før de skriver under på investeringen, der sætter byggeriet i gang. Nu flytter MT Højgaard i første omgang selv ind i nyt kontorkoncept
Når først ejendommen står klar det rigtige sted, så skal lejerne nok komme. Det er divisionsdirektør i projektudvikling hos MT Højgaard, Erik Nielsen, helt overbevist om.

Udfordringen er, at det kræver underskrifter fra fremtidige lejere at få pensionskasserne til at skrive under på, at de vil købe ejendommen, så byggeriet kan starte.

MT Højgaard har i tre år arbejdet på et nyt koncept for kontorhuse til flere brugere under navnet Multiflex Office, og for at få gang i det første byggeri har MT Højgaard droppet at løse mysteriet om hønen og ægget og er selv gået ind som engageret lejer af to tredjedele af ejendommen. På den måde opfylder de pensionskassernes krav om 60 procent udlejning på forhånd.

”Vi er selv gået ind som lejer, så vi får noget, vi kan vise frem. Det gør det mere konkret, når vi skal ud og markedsføre det,” siger Erik Niel­sen.

Kompromis og is i maven

I kontorhuse med flere men mindre lejere har indflytterne typisk en kortere tidshorisont, end det er tilfældet for store virksomheder, der flytter i specialbyggede domiciler, og i PFA Pension er ejendomsdirektør Michael Bruhn da også i nogle tilfælde villig til at gå på kompromis med den historiske tommelfingerregel på 60 procent.

”Nogle gange bliver man nødt til at læne sig lidt ud og sige, at nu bygger vi huset og tror på det, og så fylder vi det op bagefter. Helst prøver vi at finde en lejer, der godt kan vente, til at tage en lidt større bid, og så tager vi en dyb indånding og risikoen på de mindre bidder,” siger han.

En større pulje af lejere

Pensionskasserne må også acceptere kortere lejekontrakter på 3-5 år, hvor de er vant til 10-15 år i domicilerne. Fordelen ved de mindre lejere er, at de er lettere at erstatte, når de flytter. Det gør pensionskasserne mindre pressede i forhandlingssituationer.

”Den naturlige balance mellem lejer og udlejer skifter lidt, for erhvervslejere er ikke amatører, og i forbindelse med en genforhandling er de godt klar over, at de sidder med nogle rigtig gode kort på hånden, hvis de sidder med en 10.000 kvm lejekontrakt, som er ved at udløbe,” siger Michael Bruhn.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.25