23948sdkhjf

GPS skaber overblik ved store projekter

Ole Kristoffersen er ny bruger af GPS-maskinstyring på sin gravemaskine. Entreprenøren er indlejet hos Dan Jord, der ser det teknologiske fremskridt som en nødvendighed på større projekter.
Gellerupparken ved Aarhus er omdannet til en enorm byggeplads. Boligblokke er revet ned for at give boligkvarteret et bedre image med fokus på trivsel og miljø. Som en del af forskønnelsesprojektet skal der også anlægges nye veje og udlægges nye forsyningsledninger.

Mellem de mange jordbunker og bjerge af knust beton klar til genbrug står en Volvo EC210 22-tons gravemaskine, som er i gang med at grave ud til ny kloakledning og skraldesug. Maskinen tilhører entreprenør Ole Kristoffersen fra Låsby. Han er indlejet af Dan Jord, der har entreprisen på jordarbejdet.

I førerhuset sidder maskinfører Henrik Jensen og kigger på skærmen, hvor han kan se projektdesignet, som han arbejder ud fra. Her er projektets linjeføring tydeligt vist. Han kan se, hvor dybt og hvor bredt han skal grave, og hvor meget jord der efterfølgende skal fyldes på.

Henrik Jensen fik Trimble 3D GPS-maskinstyringen monteret på gravemaskinen af Sitech i slutningen af 2014. For hans arbejdsgiver var investeringen i ny teknologi ikke til at komme udenom.

”Hvis vi vil fortsætte med at være med i de større projekter, så er vi nødt til at investere i maskinstyring og 3D GPS-udstyr. Derfor kastede vi os ud i det”, siger Ole Kristoffersen.

Nøjagtig udgravning

Henrik Jensen vænnede sig hurtigt til den nye teknologi, og trods det at han endnu ikke har haft tid til at komme på maskinstyringskursus, er han hurtigt blevet fortrolig med maskinstyringen.

”Før gravede vi det, som rådgiveren havde projekteret. På de afsatte pæle kunne vi nogenlunde se linjen, og for en sikkerhedsskyld gravede vi altid lidt for meget af. Nu kan jeg se den nøjagtige linje på skærmen, og nu graver jeg kun det af, som er absolut nødvendigt. Det betyder, at vi udfører arbejdet rigtigt første gang”, forklarer maskinføreren.

På skærmen kan Henrik Jensen se rådgiverens 3D-tegning, hvoraf højder på kloakledninger, skraldesug og brønde fremgår, og hvor der eventuelt er tværgående kabler. Hele tiden kan han se skovlens position i forhold til linjerne.

”Med 3D GPS maskinstyring har jeg fået endnu større kendskab til projektet, end jeg før havde til projekterne. Arbejdet bliver meget nemmere på den her måde. Jeg synes faktisk, det er lidt revolutionerende”, konstaterer Henrik Jensen.

Ingen brug af landmåler

Skal der for eksempel være fald på ledningen, kan Henrik Jensen også selv løse dette ved hjælp af systemet – og uden brug af landmåler. Han lægger en kote ind i systemet for begge ender af ledningen, og så regner systemet selv faldet ud.

”Vi sparer en masse tid og en masse sand. Derudover er den nye arbejdsmetode også med til at højne sikkerheden. Før skulle vi have en håndmand ned i hullerne med en GPS-rover for at måle højden, velvidende at jorden kunne skride ned over ham. Det slipper vi for nu, da gravemaskinen selv klarer målearbejdet,” påpeger Henrik Jensen.

Fordele på stribe

Hos Dan Jord er der monteret 3D GPS-maskinstyring på gravemaskiner og dozere – i alt 13-14 maskiner. Alt det teknologiske udstyr er installeret af Sitech med base i Horsens.

”Vi stiller ikke krav til vores indlejede entreprenører om, at de skal have den nye teknologi på deres gravemaskiner. Men vi ser det som en stor fordel for os især på større projekter. Teknologien gør det meget nemmere for os”, siger landmåler Mark Just Nielsen, der har ansvaret for maskiner med GPS-udstyr på hos Dan Jord.

”Formanden skal ikke længere rende rundt og banke pæle i jorden. Maskinføreren kan hele tiden se højden og linjen på sin skærm. Han kan koncentrere sig om at få gravet af og få lagt jord på igen og er ikke længere afhængig af, at der skal komme en landmåler og måle af. Han kan bare køre derudad,” forklarer Mark Just Nielsen.

brahe
Læs mere om: GPS
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125