23948sdkhjf

Markedet for vinduer skal undersøges

Bygningsministeren fastholder, at kravet om vinduers overfladetemperatur skal ud af BR15. Men det skal undersøges, hvordan det påvirker markedet.
På trods af en række kritiske høringssvar til Bygningsreglement 2015 (BR15) er det fortsat konklusionen, at der ikke længere er behov for at fastholde et krav om vinduers overfladetemperaturer.

Begrundelsen er, at fjerner man kravet, vil det medføre en forenkling af bygningsreglementet og samtidig sikre, at Danmark ikke går enegang og har særkrav, som kan fordyre byggeriet.

I alt har 26 organisationer, virksomheder og foreninger protesteret mod, at man fjerner kravet til vinduers indvendige overfladetemperatur, da man mener, det koster danske arbejdspladser og giver forbrugeren dårligere vinduer - kun fire har i deres høringssvar bakket op om, at kravet bør fjernes.

Plaster på blødende sår

I lyset af den omfattende debat, der har været af spørgsmålet om overfladetemperatur, er det dog blevet besluttet, at der inden udgangen af 2016 bliver gennemført en undersøgelse af, hvorledes en fjernelse af kravet om overfladetemperatur har påvirket markedet for vinduer. Det er Energistyrelsen, der skal stå for undersøgelsen.

Den undersøgelse kalder erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri, Torben Liborius, for et ”lille stykke plaster på et åbent blødende sår”.

”Vi ser det som en måde at komme det store antal høringssvar i møde, der er imod, at man fjernet kravet - altså en trøstepræmie. Men sådan en undersøgelse kan ikke dække over, at ministeren begår en eklatant fejl. Og det ændrer heller ikke på, at man ikke har holdt sit løfte til de danske vinduesproducenter”, siger han.

Hos DI Byg er konsulent Kristian Henningsen anderledes tilfreds med, at klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R) holder fast i at afskaffe overfladetemperaturkravet til vinduer.

”Vi er glade for ministerens beslutning, som vi tager til efterretning”, siger han.

Energistyrelsen forventer, at bygningsreglementets krav i BR15 bliver endeligt bindende for alt byggeri senest den 31. december 2015.

Sagen kort
Regeringen har i udkastet til et nyt bygningsreglement (BR15) fjernet kravet til vinduers indvendige overfladetemperatur. Et af argumenterne for at fjerne det danske særkrav er, at det gør det sværere for danske vinduesproducenter at afsætte deres produkter på det europæiske marked.

Dele af vinduesbranchen mener, at man af Energistyrelsen var blevet stillet i udsigt, at kravet til vinduers overfladetemperatur med BR15 ville blive hævet fra 9,3 til 11 grader, og er derfor gået i gang med at udvikle nye produkter, der kan leve op til et skærpet temperaturkrav.

Bygningsreglementet (BR15) har været i høring i perioden 6. februar til 20. marts 2015. Ophævelsen af overfladetemperaturkravet til vinduer er det emne i høringen, hvortil der er afgivet flest høringssvar. Det er fortsat konklusionen, at der ikke længere er behov for fastholdelse af et krav om vinduers overfladetemperaturer.

I alt har 26 aktører tilkendegivet, at de er imod, at man fjerner temperaturkravet herunder Dansk Byggeri, Håndværksrådet, Dansk Ark, BAT-Kartellet og 3F, FRI, Parcelhusejernes landsforening og en række danske vinduesproducenter. Kun Dovista, Velux, Dansk Industri og Træ- og Møbelindustrien har i deres høringssvar udtrykt støtte til regeringens beslutning.

Der vil inden udgangen af 2016 blive gennemført en undersøgelse af, hvordan en fjernelse af kravet om overfladetemperatur har påvirket markedet for vinduer.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109