23948sdkhjf

Anlægsentreprenørerne forvandler risiko til guld

Der er igen penge i anlægsprojekter, og det ses tydeligt i aktivitetsniveauet og regnskaberne blandt de store anlægsentreprenører
Branchen af anlægsentreprenører er vokset markant i løbet af de seneste fem år. Virksomhederne har med succes formået at omstille sig til omgivelsernes krav om risikovillighed og mere komplekse opgaver.

Aktiviteten er stigende, og bundlinjerne vokser hos de entreprenørvirksomheder, der beskæftiger sig med anlægsarbejder. Det viser en brancheanalyse af de mest toneangivende anlægsentreprenører herhjemme, lavet af Building Supply sammen med Licitationen.

Men markedet er samtidig benhårdt, og priskrigen raser fortsat, lyder det samstemmende fra branchens direktører, som også peger på mere komplekse opgaver og et stigende behov for en vilje til at tage risiko som omgående udfordringer for branchens virksomheder.

”Entrepriserne er blevet større over de senere år, og antallet af totalentrepriser udgør en større andel af markedet. Det kræver, at anlægsentreprenørerne kan agere i et marked med højere risiko på hvert enkelt projekt og samtidig formår at håndtere meget komplekse byggeprojekter”, siger Jørgen Eriksson, adm. direktør i M. J. Eriksson Holding A/S, som har mangedoblet overskuddet på 719.000 kr. før skat i 2008/09 til et plus på 59 mio. kr. i det seneste regnskabsår.

Møder opbakning

”Vi er meget opmærksomme på risiko, og jeg kan sige så meget, at der ikke kommer vækst for enhver pris. Der var engang en klog mand, der udtalte: ’Kunsten i at gøre en god forretning, er at undgå at gøre en dårlig”, siger Jesper Arkil, adm. direktør i Arkil Holding.

Her realiserede man i 2014 et resultat før skat på 72 mio. kr., hvilket er det største overskud siden 2008. Endnu bedre ser det ud for Munck Gruppen, som i regnskabsåret 2013/14 leverede den højeste indtjening i koncernens historie med et resultat på 137 mio. kr. før skat.

Udviklingen bidrager til det samlede billede af en branche, hvor seks af syv aktører præsterer både overskud og fremgang på bundlinjen i forhold til det foregående regnskabsår.

Kollapset bro koster dyrt

Den eneste undtagelse er CG Jensen A/S, der måtte notere sig et tab på et tocifret millionbeløb som en direkte konsekvens af den delvist kollapsede bro på Helsingørmotorvejen i september sidste år.

”Vi kan endnu engang udvise et overskud, hvilket er tilfredsstillende. Men vi er ikke tilfredse med det samlede resultat for 2014, hvor overskuddet ikke afspejler vores omsætning”, siger adm. direktør for CG Jensen, Michael S. Larsen, som dog kan glæde sig over en rekordhøj ordrebeholdning, ligesom der fortsat verserer en forsikringssag som følge af brokollapset.

Overordnet er resultatet før skat vokset med 32 procent fra 2013 til 2014 hos de analyserede anlægsentreprenører, mens overskuddet er tidoblet set over en femårig periode. Samtidig er overskudsgraderne generelt en smule højere end hos kollegaerne i den mere traditionelle entreprenørbranche, hvorfor det giver mening, at optimismen synes at gennemsyre branchen for anlægsentreprenører.

- Vi er godt tilfredse, forstået på den måde at tingene går i den rigtige retning. Der er stor aktivitet på det nationale marked inden for den større infrastruktur, og 2014 har både været båret af en relativt høj anlægsaktivitet i Danmark, men i særdeleshed også af aktivitet i udlandet, opsummerer Jesper Arkil, adm. direktør i Arkil Holding A/S.

Anlægsmarkedet
De største aktører i anlægsmarkedet er:
Arkil
Barslund
CG Jensen
Kamco
M.J. Eriksson
MT Højgaard
Munck Gruppen
Per Aarsleff
Zacho-Lind

Artiklen er en del af temaet Anlægsentreprenører.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126