23948sdkhjf

Højtuddannede har fået lettere adgang til Danmark

Virksomheder, der beskæftiger højt uddannet arbejdskraft, kan nu blive certificeret og dermed få nye udenlandske medarbejdere hurtigere til Danmark
En ny fast track-ordning, der skal gøre det nemmere for danske virksomheder at få højtkvalificerede udenlandske medarbejdere fra ikke-EU lande til Danmark, er netop trådt i kraft.

Ordningen skal få udlændinge hurtigere gennem systemet og lette bureaukratiet for virksomhederne.

Adm. direktør i Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI), Henrik Garver, er ikke i tvivl om, at fast track-ordningen vil gøre det lettere for rådgivningsvirksomhederne at få medarbejde fra udlandet ind.

”Det har hidtil været unødigt bøvlet at få medarbejdere uden for EU ind i virksomheden. Det bliver lettere nu, og det er en forbedring. Der er allerede nu en del udenlandske medarbejdere i de danske rådgivningsvirksomheder, men der skal flere ind, hvis vi skal komme manglen til livs”, siger han og understreger, at FRI løbende vil se på, hvordan ordningen virker.

Alene sidste år kom der mere end 5.000 udlændinge fra ikke-EU lande til Danmark for at arbejde som specialister. Det er tæt på en fordobling siden 2009. De fleste kommer fra Indien, Kina og USA, og langt de fleste af dem vil kunne blive omfattet af de nye fast track-regler.

En måned hurtigere

Ordningen betyder, at virksomheder, der beskæftiger højt kvalificerede udlændinge fra ikke EU-lande, kan blive certificeret, - og med certifikatet i hånden få deres nye udenlandske medarbejdere hurtigere gennem systemet, da sagsbehandlingstiden for at få ekspederet en ansøgning om opholdstilladelse bliver mindst en måned hurtigere end i dag.

Underdirektør i Dansk Industri, Charlotte Rønhof, kalder ordningen for ”et skridt i den rigtige retning”.

”Vi håber, at den nye fast track-ordning vil betyde, at de højt kvalificerede medarbejdere vil kunne få deres opholdstilladelse lettere, hurtigere og mere fleksibelt. Og at det vil gøre det nemmere for virksomhederne at tiltrække og ansætte de nødvendige specialister fra udlandet. Men vi følger udviklingen tæt og vil fortsat presse på for at gøre det lettere for virksomhederne at ansætte udenlandske medarbejdere,” siger hun.

Højt kvalificerede udlændinge bidrager blandt andet med ny viden om forskning, udvikling og produktion. De kan sprog, har kontakter i udlandet og viden om kulturelle forskelle. Derfor er de ifølge DI med til at sikre væksten i de danske virksomheder og holde arbejdspladser på dansk jord.

Fakta
Fast track-ordningen kan benyttes af udlændinge, der er tilbudt job i en certificeret virksomhed
Ordningen gør det lettere for certificerede virksomheder at hente medarbejdere med særlige evner eller kvalifikationer til Danmark.
De certificerede virksomheder får mulighed for med kort varsel at ansætte højtkvalificerede udlændinge uden at skulle afvente Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekrutterings sagsbehandling. Samtidig giver ordningen mulighed for, at udlændingen kan arbejde skiftevis i Danmark og i udlandet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125