Manglende fokus på at få fjernet gebyrer
Kommunen bør have fokus på gebyrer som minimum hvert år ved budgetforhandlinger, lyder et forslag
Sådan lyder nogle af kommentarer fra byggeriets organisationer til den ny erhvervs- og vækstpolitik for Københavns Kommune de kommende år, som Borgerrepræsentationen skal diskutere i aften.
”Der er for få initiativer, der letter hverdagen for de små og mellemstore entreprenører, håndværksmestre og andre virksomheder, der er aktive i byggebranchen”, siger Søren Tscherning, formand for Dansk Byggeri Hovedstaden.
Der er især for lidt fokus på de administrative og økonomiske rammevilkår for erhvervslivet. For eksempel opkræver kommunen en række gebyrer, der lægger høje omkostninger på virksomhederne, der i den sammenhæng også kæmpe med, at gebyrerne ofte er uigennemskuelige.
”Vi foreslår, at alle kommunalt besluttede gebyrer som minimum beregnes, begrundes og vurderes politisk ved de årlige budgetforhandlinger. En sådan konkret indsats for at få sænket de mange gebyrer er helt fraværende i forslaget”, siger Søren Tscherning.
Hurtigere sagsbehandling
Byggesocietetet mener ikke, at udspillet er tilstrækkeligt ambitiøst. Man burde sigte efter flere end 20.000 nye private arbejdspladser.
”Et er mål og planer, noget andet er, hvordan man gennemfører dem. Her er det helt afgørende, at kommunen på daglig basis får input fra virksomhederne i København. Det kan ske let og enkelt på nettet, men det er kommunens opgave hurtigt at følge op. Vi er ikke sikre på, at den plan for opfølgning som kommunen lægger frem er effektiv nok”, siger landsformand Tony Christrup.
Byggesocietet anbefaler, at politikerne blandt andet arbejder for hurtigere byggesagsbehandling, og at gebyrerne på byggesager reduceres eller helt afskaffes samt anlægsarbejder planlægges bedre af hensyn til fremkommeligheden.
Bedre erhvervsservice
Haandværkerforeningen i Kjøbenhavn efterlyser svar på, hvor væksten og de forventede 20.000 nye private arbejdspladser mere præcist skal opstå, og hvilke målrettede initiativer der så vil blive iværksat.
Foreningens formand Robert Sørensen noterer dog med tilfredshed, at erhvervspolitikken griber fat i nogle af virksomhedernes helt store anstødsstene i forholdet til København som erhvervskommune.
”Vi er glade for, at kommunen sætter ind på at få en bedre erhvervsservice. En smidig kommunikation med kommunen og muligheden for god rådgivning har stor betydning for de små og mellemstore virksomheder,” siger Robert Sørensen.