23948sdkhjf

Smart jordhåndtering vinder digitaliseringspris

Det kræver effektiv håndtering, når 34.000 vognlæs jord skal flyttes til Aarhus Havn. Det er belønnet med digitaliseringspris
Der bygges og graves som aldrig før i Aarhus, men hvor gør man egentlig af alt den overskudsjord?

Svaret er, at en del af den bliver kørt til Aarhus havn, hvor jorden bruges til arealudvidelse af havnen. Ved ankomst bliver jorden registeret i et IT-system, FlytJord.dk, der i onsdags vandt Digitaliseringsprisen 2015 i kategorien ”Effektiviseringsprisen”.

Projektet på Aarhus havn var blandt andet oppe imod Skat med deres digitalisering af borgernes forskudsskat.

Men dommerne valgte altså FlytJord.dk ud fra den begrundelse, at projektet gør op med bureaukrati og giver en smartere værdikæde i samfundet.

Aarhus Havn modtager omkring 34.000 vognlæs jord til at fylde op ud i Aarhusbugten. Før i tiden skulle hver enkelt vognlæs manuelt tastes ind i et system, så jorden kunne blive registreret og faktureret.

”Det er igen et eksempel på, at intet må indtastes mere end en gang. Og tro mig, det kan mærkes, at op mod 34.000 fakturaer nu ikke længere skal indtastes i anden database”, siger Kristian Lei Kaltoft, der sammen med sine kolleger i Center for Miljø og Energi, Aarhus Kommune, udtænkte idéen til projektet

Intet papirarbejde

FlytJord.dk er udviklet i et samarbejde mellem rådgivervirksomheden Niras, Aarhus Kommune og Aarhus Havn. Systemet har gjort op med et bureaukratisk papirvælde, der årligt bestod af tusindvis af rekvisitioner, fordi der kræves godkendelse af både mængden og kvaliteten af den jord, som chaufførerne leverer til Aarhus havn. I dag behøver chaufførerne ikke at tænke på papirarbejde, men blot holde en QR-kode hen til en scanner. Er der tale om ren jord, kører chaufføren bare igennem, mens forurenet jord tilføjes et visuelt tjek fra en vagt. I gennemsnit tager det 22 sekunder at komme igennem gaten.

For at kunne automatisere godkendelserne, har flytjord.dk under motorhjelmen integrationer til en lang række datakilder.

”Vi har en dyb integration til en lang række georelaterede services. For eksempel henter vi data om forurening direkte fra Danmarks Miljøportal og kommunens egen miljødatabase. Baggrundskort og matrikelnumre kommer fra Geodatastyrelsen, og vi anvender den centralt udbudte adresseservice fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter”, siger it-projektleder Tom Graven Kvist fra Niras.

Stor brugervenlighed

Havnedirektør Jakob Flyvbjerg Christensen kalder projektet et godt eksempel på de intelligente løsninger, der i dag præger arbejdet på en moderne havn.

”Der findes rigtig mange eksempler på, at digitalisering ikke er brugervenlig, men blot ender ud som en tidsrøver for brugerne. Men FlytJord.dk er et eksempel på, at digitalisering på én gang kan bruges til effektivisering og give en stor grad af brugervenlighed, hvis blot man udtænker det rigtige system”, fastslår Jakob Flyvbjerg Christensen.

Flytjord.dk
Flytjord.dk effektiviserer håndteringen af jordflytninger i kommunen og ved jordmodtagere, samtidig med at løsningen minimerer bureaukratiet for bygherrer, vognmænd og rådgivere. Løsningen er et skoleeksempel på, hvordan offentlig digitalisering også kan gavne brugerne.
Formålet med Digitaliseringsprisen er at øge opmærksomheden på succesfulde og værdiskabende digitaliseringsinitiativer i den offentlige sektor.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125