23948sdkhjf

København klar til historisk satsning på almene boliger

København vil bruge over en halv milliard til at sikre nye almene boliger, også i dyre kvarterer
Københavns Kommune vokser med 10.000 indbyggere om året, og nye boligområder skyder op i blandt andet Nordhavn, Carlsberg Byen og Sydhavn.

Skal overborgmester Frank Jensen (S) og hans flertal fastholde ambitionen om, at hver femte bolig i kommunen skal være en almen bolig, skal der bygges cirka 7.500 nye almene boliger de kommende 10 år.

Frank Jensen ønsker derfor at benytte de 600 mio. kroner, som kommunen får ind i kraft af en frikøbsaftale med Boligselskabernes Landsforening, til at finansiere nye almene boliger og til ekstra grundkøbslån.

”Det er en af mine vigtigste politiske ambitioner, at København også i fremtiden skal være en by, hvor der er boliger, der er til at betale for mennesker med små eller almindelige indkomster. Mit ønske er at bevare en hovedstad, hvor alle mulige forskellige typer og indkomstgrupper bor side om side - en blandet by, hvor vi dagligt møder hinanden i supermarkedet og i folkeskolen og kender hinanden på tværs af sociale og kulturelle skel”, siger Frank Jensen.

Maksimal udnyttelse

Københavns Kommune har allerede konkrete aftaler med boligorganisationerne om cirka 2.800 almene boliger samt derudover aftaler om 850 boliger de kommende år og finansiering til yderligere 900 boliger.

Frank Jensen foreslår nu, at der afsættes yderligere 252 mio. kroner i grundkapitalindskud. Det vil muliggøre opførelsen af cirka 1.100 nye almene familie- og ungdomsboliger. Tanken er, at midlerne især skal i spil i de nye byudviklingsområder som Nordhavn, Sydhavn, Carlsberg, Nordøstamager og Ørestad Syd.

Derudover foreslår overborgmesteren maksimal udnyttelse af den nye mulighed, som Folketinget netop har givet landets store byer til at give et ekstra lån til grundkøb i områder, hvor grundpriserne ellers umuliggør opførelse af almene boliger. Loven giver København mulighed for at give sådanne ekstralån på i alt 300 mio. kroner frem til 2025. Københavns Kommune anslår, at det kan sikre omkring 2.000 boliger på attraktive grunde.

En by for alle mennesker

”Med denne substantielle investering i almene boliger kan vi sikre, at hver femte bolig i København også om 10 år er til at betale for almindelige mennesker. Vi undgår en udvikling som i London og Paris, hvor boliger i byen er forbeholdt rige, og hvor skolelæreren og buschaufføren skal pendle langvejs fra for at komme ind på arbejde”, siger Frank Jensen.

Endnu er der ingen politisk aftale på plads om den store satsning på nye almene boliger, men det må betragtes som en formssag. Overborgmesteren har allerede sikret sig Enhedslistens støtte.

Netop et ønske fra Enhedslisten har ført til en ændring af planloven, så kommuner i nye lokalplaner kan stille krav om, at en fjerdedel af boligerne skal være almene.

”Med den ændrede lovgivning, får vi nu brudt markedsprisernes forbandelse over det københavnske boligmarked. For Enhedslisten er det helt centralt, at København fortsætter med at være en mangfoldig by, hvor studerende, socialt udsatte og mennesker med almindelige indkomster også har råd til at bo”, siger Morten Kabell (EL), der er teknik- og miljøborgmester i København.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109