Enig branche afviser nye autorisationsregler
Organisationerne kalder lovforslag om nye autorisationsregler for el- og vvs-området for en ommer
- Der er brug for mere tid, så man kan fremtidssikre hele autorisationssystemet i stedet for det kludetæppe af forandringer, som vil betyde et svagere autorisationssystem med ringere sikkerhed for forbrugerne, siger Niels Jørgen Hansen, adm. direktør i Tekniq.
Samstemmende siger alle organisationer i installationsbranchen i de høringssvar, de har indsendt til ministeren om hendes lovforslag inden høringsfristen udløb i går, at der ikke er dokumenteret noget behov for at ændre på de eksisterende autorisationsregler.
Regeringens ønske med den ny autorisationslov er at skabe en moderne og mindre detailreguleret autorisationsordning"" og større konkurrence.
- I gennemsnit udfører de autoriserede virksomheder halvdelen af deres arbejde uden for det autorisationsbelagte område, og der er lige så hård konkurrence på autorisationsbelagt arbejde som det andet arbejde, siger Niels Jørgen Hansen.
Samme budskab kommer fra DS Håndværk & Industri, som forgæves har efterlyst dokumentation for den manglende konkurrence på autorisationsområdet.
DS Håndværk & Industri mener, at lovforslaget af erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen er hastet igennem med unødig magt og kalder det også en ommer.
Lad branchen selv
- Lad nu branchen med de berørte organisationer og Sikkerhedsstyrelsen prøve at finde løsninger, så man ikke går på kompromis med fagligheden og forbrugernes sikkerhed, siger direktør Jani Lykke Methmann.
- I DS Håndværk & Industri er vi ikke uenige i, at der kan effektiviseres i byggebranchen, og der er derfor taget initiativ til et dialogmøde mellem arbejdsgiver- og brancheorganisationerne inden for byggeriet om mere effektive skift fra faggruppe til faggruppe, siger Jani Lykke Methmann.
Tekniq anbefaler, at der iværksættes et arbejde med at udarbejde en egentlig fremtidssikring af autorisationsordningerne - en fremtidssikring, der tager udgangspunkt i en analyse af fremtidens kompetencekrav til installationsvirksomhederne.
- Det er ikke de autoriserede virksomheder, vi er bekymrede for. Det er derimod sikkerheden for både forbrugere og de ansatte i branchen. Vi råber op nu for at hindre, at der eksempelvis kommer flere brandulykker som følge af dårligt el-arbejde eller vandforureninger som følge af dårligt vvs-arbejde, siger Niels Jørgen Hansen.
Hvem har ansvaret
Også Dansk El-Forbund siger om igen.
Bekymringen gælder især forslaget om at indføre såkaldte delautorisationer, så flere kan udføre el-arbejde, og at virksomheder i stedet for at have en autoriseret ansat kan nøjes med at have en fagligt ansvarlig tilknyttet i det omfang, det anses for nødvendigt.
- Hvis der ved et stort projekt nu kommer en masse delautoriserede, der laver mindre opgaver, hvem er så ansvarlig, hvis noget går galt i sidste ende, spørger Jens-Olav Pedersen, næstformand i Dansk El-Forbund.
Blik- og Rørarbejderforbundet mener slet ikke, der er grund til at ændre på de eksisterende autorisationsregler.
- Der er ingen fornuftig grund til at ændre på regler, som fungerer godt og har betydet, at vi har undgået store ulykker, siger forbundsformand Max Meyer.
- VVS-branchen har et godt ry i forhold til kvalitet i arbejdet i forhold til sikkerhed. Det spiller man hasard med, siger han.