Udsigt til et uændret antal bygge-konkurser
Konkurrencen i byggebranchen er fortsat hård, og mange virksomheder bukker under
I årets første fire måneder er 254 byggevirksomheder blevet erklæret konkurs. Det er 11 flere end efter fire måneder sidste år, hvor året sluttede med 752 konkurser. Danmarks Statistik har netop offentliggjort, at 57 byggevirksomheder gik konkurs i april. Det er godt 20 færre end måneden før, men til gengæld flere end i april i fjor.
- Det kan være lidt tilfældighedernes spil, om en virksomhed går konkurs på den ene eller anden side af et månedsskifte, så vi hæfter os ikke så meget i udsvingene fra måned til måned. Vi noterer, at det månedlige gennemsnit har ligget omkring 60 konkurser nogenlunde stabilt siden begyndelsen af 2011, og der er desværre intet i markedet, der tyder på, at antallet falder af betydning, siger Andreas Fernstrøm, der er chefkonsulent i Dansk Byggeri.
Initiativer hjælper
Heller ikke hos lønmodtagerne i BAT-kartellet forventer man sig et dyk i byggeriets høje konkurstal.
- Det fortsat høje antal konkurser er en indikator på, at det ikke er vendt endnu, og at mange virksomheder har det hårdt, og konkurstallet afslører formentlig kun toppen af isbjerget, idet mange nødlidende virksomheder lukkes, inden det kommer til en konkurs, siger Gunde Odgaard, sekretariatschef i BAT-kartellet.
Han vurderer imidlertid, at en række politiske initiativer kan være med til at, flere virksomheder holder skindet på næsen.
- Ikke mindst er flere kommuner blevet opmærksomme på at udbyde deres byggeopgaver i fagentrepriser, og det betyder, at flere små og mellemstore virksomheder har mulighed for at være med. Hidtil har mange kommuner ensidigt fokuseret på stordrift, men vi ser en klar tendens til, at kommunerne bruger fagentreprise for at give deres lokale virksomheder og dermed lokal arbejdskraft en chance for at være med. Det kræver mere af bygherren, men det giver større chance for de lokale håndværkere for at være med. Måske kan ekstra opgaver i kraft af Boligjobordningen også redde nogle få virksomheder, vurderer Gunde Odgaard.
Det er Andreas Fernstrøm enig i.
- Boligjobordningen giver absolut mere aktivitet og mere beskæftigelse, men det giver ikke noget prishop og større overskudsgrad. Konkurrencen på markedet er fortsat intens uanset de politiske initiativer, siger han.
Inden for alle brancher var der i april 310 konkursramte virksomheder. Flere end halvdelen var uden ansatte på konkurstidspunktet. I gennemsnit havde de konkursramte virksomheder eksisteret i knap otte år.