Fortsat risiko for konflikt
Sympatikonflikt kan lamme Dokk1, det århusianske prestigebyggeri på havnen, fra 1. september
Det er tyske entreprenører på det store underjordiske og fuldautomatiske parkeringsanlæg, der kan give anledning til først en faglig blokade og siden en sympatikonflikt, som vil indebære, at organiserede virksomheders ansatte trækkes væk fra arbejdspladsen.
Der er således fra Dansk El-Forbund, Dansk Metal og 3F Industri rejst krav om industrioverenskomst over for hovedentreprenøren Lödige Systems GmbH, mens to underentreprenører af 3F Aarhus Rymarken er præsenteret for en dansk bygge- og anlægsoverenskomst.
På et møde torsdag i sidste uge afviste Lödige Systems GmbH at tegne dansk overenskomst.
- Vi mødte en arrogant direktør, som ikke mener, virksomheden skal tegne dansk overenskomst. Vi opretholder imidlertid vort krav om overenskomst og fastholder, at der træder blokade i kraft onsdag i denne uge, siger Ervind F. Poulsen, afdelingsformand for Dansk El-Forbund Østjylland.
- Virksomheden har tidligere i en mail fortalt, hvilke folk de beskæftiger ved arbejdet på byggepladsen, og det er arbejde, der er omfattet af industrioverenskomsten. Nu siger de, at der alene er tale om funktionærer, der holder opsyn med arbejdet, men det forandrer ikke vores krav om overenskomst for arbejdet, siger Ervind F. Poulsen.
En blokade mod firmaet vil ikke få nogen konkret betydning, idet firmaet ikke har danske ansatte.
Lödige var på mødet også repræsenteret af projektchef Thomas Slot fra virksomhedens skandinaviske datterselskab. Licitationen - Byggeriets Dagblad har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Thomas Slot.
Et positivt tegn
Der synes imidlertid at være udsigt til, at de to underentreprenører Benno Drössler GmbH og Giersbach und Stoll, der udfører beton- henholdsvis stålarbejde vil blive omfattet af dansk overenskomst.
Byggegruppeformand i 3F Aarhus Rymarken Ole Vagn Christiansen oplyser, at Benno Drössler i en mail på vegne af begge virksomheder, at de overlader forhandlinger om dansk overenskomst til byggeindustriarbejdsgiverforeningen i den tyske delstat Nordrhein-Westfalen.
- Det tager jeg som et positivt tegn, fordi en arbejdsgiverorganisation må formodes af gælde spillereglerne for tyske virksomheder, der arbejder i Danmark, siger Ole Vagn Christiansen.
Han oplyser, at overenskomsten skal gælde fra kravet blev rejst i begyndelsen af juni, og at en eventuel difference mellem tysk løn og dansk overenskomst skal efterbetales.
De involverede fagforbund har for at understøtte kravene om overenskomst fået LO til at varsle en sympatikonflikt. Den kan træde i kraft 1. september.
Håber på enighed
Det er Aarhus Kommune, der er bygherre på såvel multimediehuset som parkeringskælderen.
Projektchef Niels Vad Sørensen oplyser, at han gør hvad han kan for at få parterne til at nå til enighed, så projektet ikke rammes af konflikt.
- Vi har stillet krav om, at arbejdet skal udføres på danske vilkår med en ILO 94-arbejdsklausul. Vi må ikke decideret kræve dansk overenskomst, siger Niels Vad Sørensen.