23948sdkhjf

Byggefirmaer har det bedre

Omfattende regnskabsanalyse viser, at byggevirksomheder havde stor fremgang i 2012 i forhold til 2011, men at der er langt til 2008-niveauet
Byggevirksomhederne er atter begyndt at tjene penge. En aktuel analyse af 7.500 virksomheders 2012-regnskaber viser en indtjeningsfremgang på næsten 130 procent sammenlignet med 2011. Dermed har indtjeningskraften ikke være større siden 2009. Resultaterne er imidlertid langt fra 2008-niveau - sidste år inden krisen ramte hele byggebranchen.

Det er Spar Nord Bank, der har lavet analysen på baggrund af de 2012-regnskaber, som indtil videre 7.500 byggevirksomheder har afleveret til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen. Kun regnskaber i virksomheder med minimum fem års historik indgår i analysen, så der er med andre ord tale om virksomheder, som har stået hele krisen igennem.

Cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm kalder analyseresultatet for opløftende.

- Regnskaberne for 2012 giver bestemt grund til optimisme, for tallene ser jo en hel hel bedre ud end for bare et år siden, siger Jens Nyholm.

Fra lavt niveau

Også i byggeriets organisationer modtages regnskabsanalysen positivt.

- Det var været vores forventning, at 2012 ville blive lidt bedre end 2011, og det bekræfter analysen, og det er bestemt positivt, siger Niels Jørgen Hansen, adm. direktør i Tekniq.

- Men det er alt for tidligt på baggrund af regnskabstallene at erklære, at de gyldne tider er tilbage. Det er langt fra tilfældet. Samtidig skal man huske på, at regnskabsforbedringerne sker fra et ekstremt lavt niveau, at aktivitetsniveauet i branchen fortsat er historisk lavt og at der er barsk konkurrence på markedet, siger han.

Afdelingschef i Dansk Byggeri Vibeke Gaardsholt noterer også, at den store procentuelle fremgang sker “fra et meget lavt niveau".

- Men det er rigtig positivt, at flere virksomheder har det bedre og er blevet bedre til at tjene penge. Det tyder på, at mange virksomheder har fået tilendebragt tilpasningen til den ny virkelighed med mindre aktivitet og ekstraordinær hård konkurrence om opgaverne, og at de nu har fundet et niveau, hvor de kan skabe overskud, siger hun.

Mellemstore er bedst

Analysen fra Spar Nord viser, at det er de mellemstore virksomheder med mellem 50 og 250 ansatte, der er lykkedes bedst med at øge indtjeningen.

- De mellemstore byggevirksomheder i analysen har det seneste år vendt et underskud på mere end 500 mio. kroner i 2011 til et overskud på godt 400 mio. kroner i 2012. Så det er ubetinget her, der er den mest markante fremgang at spore, siger Jens Nyholm.

De små virksomheder med under 50 ansatte har samlet en indtjeningsfremgang på knap 30 procent.

Derimod går det generelt skidt for de største byggevirksomheder med mere end 250 ansatte. I 2011 landede denne gruppe et samlet underskud på godt 300 mio. kroner, og det voksede i 2012 til godt 585 mio. kroner. Der er dog kun 25 virksomheder i denne gruppe, og underskud på omkring en halv mia. kroner hos såvel MT Højgaard som Pihl har indflydelse på resultatet for gruppen af de største virksomheder som helhed.

Tilbagegang fra 2008

Selv om der er enorm fremgang i 2012 i forhold til 2011, tjente de 7.500 undersøgte byggevirksomheder samlet set knap 60 procent mindre end de gjorde i 2008. Også med hensyn til egenkapital er der fremgang fra 2011 til 2012, hvorimod den totale egenkapital ligger knap seks procent under 2008-niveauet. Det er primært de største virksomheder, der har tæret på egenkapitalen.

- De største byggevirksomheder har siden 2008 mistet næsten 30 procent af egenkapitalen, mens de mindste virksomheder i samme periode rent faktisk har øget egenkapitalen med næsten to procent. Det er selvfølgelig en beskeden fremgang, men ikke mindst set i lyset af byggesektorens historiske nedtur og de fortsat meget udfordrende konjunkturer, så er det positivt, siger Jens Nyholm.

Matchet til lavkonjunktur

Han mener, at mange virksomheder i dag er blevet bedre til at matche deres forretning med den lavkonjunktur, som vi stadig sidder fast i.

Det er Vibeke Gaardsholt fra Dansk Byggeri enig i.

- Der har været tale om en kraftig tilpasning til en langvarig krise, som vi endnu ikke kan afblæse krisen, siger hun.

Niels Jørgen Hansen fra Tekniq understreger, at regnskabstallene dækker over store forskelle.

- I installationsbranchen ser vi, at nogle virksomheder klarer sig godt, men der er fortsat mange, som har det meget svært. Som helhed er branchen fortsat trængt, lyder hans vurdering.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.385