23948sdkhjf

Lokale sikrer historisk byggeri i Viborg

Et lokalt konsortium går sammen om køb af historisk bygningskompleks midt i Viborg
Det fredede bygningskompleks Stillings Gård/Den gamle Latinskole, der udgør en markant del af Viborgs historiske bykerne, forbliver på lokale hænder.

Bygningerne var igennem mange år administrationsbygninger for Viborg Kommune, men siden den kommunale administration flyttede til et helt nyt rådhus for nogle år siden, har bygningerne stået ubenyttet hen.

Men nu har Viborg Byråd godkendt, at den kommunalt ejede karré bliver solgt til et lokalt konsortium bestående af Boligselskabet Sct. Jørgen, Viborg Bolig- & Erhvervsudlejning, de lokale erhvervsfolk Frank Brøndum fra Brøndum-koncernen og Claus A. Christensen fra AC Hydraulic samt ægteparret Tina Jacobsen og tømrermester Jørgen Balle Madsen.

Boliger og erhverv

Fremover skal de smukke, gamle bygninger anvendes til boligformål og i mindre omfang også til erhvervsformål.

Det er blandt andet hensigten at omdanne en fløj til omkring 10 attraktive almene boliger og en anden del til 10 mindre et- eller toværelses lejelejligheder. Ligeledes er der også planer om en mindre butik ud mod Nytorv i hjertet af Viborg.

Salgsprisen er aftalt til 15 mio. kroner, og formelt sker salget af bygningskomplekset til et til lejligheden oprettet selskab, som herefter sælger de enkelte bygninger videre til de fem lokale interessenter. Boligselskabet Sct. Jørgen overtager for eksempel en sydlig fløj, der vender ud mod den såkaldte Latinerhave og en vestlig fløj med port til den gamle latinskoles gård.

Nutidig standard

Udvendigt vil bygningskomplekset fortsat fremstå med det karakteristiske udseende, de har i dag. Men indvendigt forestår et betydeligt arbejde med at føre de enkelte bygninger op til en nutidig standard.

Dette vil ske med skyldig hensyntagen og respekt for de restriktioner og begrænsninger, som bygningerne er pålagt, fordi de er fredede.

- Arkitektonisk og kulturhistorisk er de bygninger, vi nu overtager, en lokal diamant. Det er alle fem interessenter opmærksom på. Vi er stærkt optaget af at bevare bygningerne og puste nyt liv i dem på en måde, som er til glæde og gavn for såvel viborgenserne som for byens gæster. I forbindelse hermed ser vi frem til de planer for en omlægning og renovering af Nytorv, som Viborg Kommune og Realdania har under udarbejdelse. Vi vil meget gerne indgå i et samarbejde om at realisere dette projekt, der har til formål at gøre Nytorv til midtpunkt for et mere aktivt, levende og oplevelsesrigt bymiljø, siger formanden for Boligselskabet Sct. Jørgen, Johannes Stensgaard.

Tidskrævende og dyr

Køberne er da også godt klar over, at den forestående renovering bliver omfattende.

- Den ejendom, som jeg selv overtager, er et arkitektonisk pragtstykke. Et af "vartegnene" for denne del af Viborg. De fredningsbestemmelser, der gælder for ejendommen, er ganske restriktive, og dem er jeg naturligvis indstillet på at overholde. Derfor bliver den omfattende renovering, som vi skal i gang med, både tidskrævende og dyr. Den bygningsmæssige tilstand er jo ikke ligefrem blevet forbedret af, at bygningen længe har stået tom og ubrugt, siger Frank Brøndum, som overtager bygningen, der tidligere husede den gamle Latinskole.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094