23948sdkhjf

Stilladset i samme højde som før krisen

Danmarks største stillads-producent tilbage på 95 procent af salget fra før krisen
Kan man trække på smilet på en speciel jysk facon? Så er det vist det, Karsten Skov Hansen gør, når man spørger til hans virksomheds ve og vel i en tid, hvor der angiveligt skulle være næsten stilstand inden for erhvervs- og boligbyggeriet. Den totale stilstand kan være lidt vanskelig at få øje på, mener den adm. direktør for Jumbo Stillads A/S med hovedkvarter i Kolding.

- Det er slet ikke så ringe mere. Før krisen var det ganske vist som en fuglerede med skrigende unger, hvor vi måtte fordele "foderet" for at have nok til alle. Nu skal vi lidt mere stoppe "foderet" ned i halsen på dem. Det gør vi så. Og vi er tæt på at have hentet krise-nedgangen på det danske marked hjem igen, fortæller Karsten Skov Hansen.

75 procent af markedet

Stilladsfabrikken med den røde elefant som logo har opnået en markedsandel på omkring 75 procent hos sine primære kundegrupper på det danske stilladsmarked. Nu nytter det naturligvis ikke meget at have hovedparten af markedet, hvis markedet er næsten ikke eksisterende. Men det er langt fra tilfældet.

- Vi har brugt kriseårene til at øge vores produktportefølje, så vi simpelthen har flere varer i kataloget end tidligere. Derudover har vi ved stor markedsindsats øget vor danske markedsandel og samtidigt satset kraftigt på eksport, hvor vi i dag er aktive i 25 lande. Disse tiltag har givet 20 procent ekstra og er med til at bringe os op på cirka 95 procent af omsætningen fra før krisen. Så vi klager såmænd ikke, siger Karsten Skov Hansen.

Ind med elefant

I år er det 30 år siden, Jumbo slog ind på den produktion af fleksible stilladssystemer i aluminium, som stadig er virksomhedens fundament. Birger Adsbøl startede Jumbo i 1968 som et københavnsk liftfirma. I 1983 startede han produktionen af stilladser i aluminium, og i 1997 flyttede Jumbo Stillads A/S til den nuværende placering på Staalvej i Kolding. Her rykkede Jumbo ind, hvor Premier Is tidligere havde haft til huse. Den hvide Premier-bamse måtte vige pladsen for den røde Jumbo-elefant.

I 1998 kom Karsten Skov Hansen til Jumbo Stillads som salgschef. I 2006 overlod Birger Adsbøl direktørstolen til Karsten Skov Hansen. De to ejer virksomheden sammen i dag, og Birger Adsbøl er formand for bestyrelsen.

Ting skal passe

- Grundstenen i firmaet er stadig de systemer, som Birger Adsbøl skabte i 1983. Nemlig foldestillads, rullestillads og facadestillads, som er helt kompatible med hinanden. Elementerne passer sammen, og det giver naturligvis store fordele både for tømrere, murere, entreprenører, stilladsfirmaer og hvem der ellers bruger vore stilladser. De kan simpelthen klare langt flere opgaver med et mindre antal dele.

- Det er så snedigt beregnet, at for eksempel diagonalstænger fra stilladslængde 1,78 meter kan benyttes som håndlister i stilladslængde 2,50 meter. Diagonalstænger fra stilladslængde 2,50 meter kan benyttes som håndlister i stilladslængde 3,05 meter. Dermed kan brugeren bygge stilladser i tre standardlængder med blot fire typer stænger. Andre stilladser i markedet har brug for seks typer stænger for at klare den samme opgave, forklarer Karsten Skov Hansen.

De samme dimensioner, som Jumbo leverede i 1983, gælder stadig. Derfor bliver stilladserne aldrig "for gamle", selv om virksomheden udvikler nye produkter.

Løsninger og sikkerhed

- Vi har fået en størrelse, der giver os mulighed for hele tiden at have et produktionsapparat, der kan levere billigt, selv om vi er først med ny udvikling. Vi har et strømlinet produktionsapparat, som giver os mulighed for at imødekomme krav fra myndighederne om sikkerhed. Vi sælger simpelthen løsninger og sikkerhed, siger Karsten Skov Hansen.

At være størst kan så også give en bét ind imellem. I 2007 barslede Arbejdstilsynet med, at stilladsproducenterne til 1. januar 2011 skulle være klar med et produkt, der kunne erstatte de traditionelle træ-traller ved opmuringsarbejde i murerstilladser.

- Vi udviklede en aluminiums-tralle, som naturligvis ikke suger vand og derfor altid har samme vægt. Dem lavede vi 2000 af og lagde klar til det nye regulativ skulle træde i kraft. Men regulativet var jo født, før krisen satte ind. Og vi venter stadig på, at det skal træde i kraft. I mellemtiden har vi udviklet en ny komposit-tralle, der både er lettere, billigere og bedre end aluminiums-trallen, fortæller Jumbo-direktøren.

Standarden for høj

Karsten Skov Hansen betragter hele Skandinavien som hjemmemarked. Norge, Sverige og Finland ligner på mange måde Danmark i krav til grejet. Mod syd møder Jumbo en anden form for konkurrence.

- I Italien, Spanien og Portugal er man simpelthen ikke vant til vore høje standarder, hverken i kvalitet, funktionalitet eller design. Der anvendes tyndere rørdimensioner, og stilladserne har ikke samme levetid som vore. Derfor skal vi konkurrere på at have gode priser på bedre kvaliteter. Det kan vi så også. Og vi får til stadighed bedre fat i markeder, hvor brugerne godt kan se ideen i at betale måske 20 procent mere for et stillads, der holder 100 procent længere, forklarer Karsten Skov Hansen.

Stålfabrik i Kina

Alle aluminiumsprodukter med Jumbo-elefanten produceres på fabrikken i Kolding. Stålstilladser og elementer i stål kommer fra Jumbos egen fabrik i Kina.

- Vi har fabrikken i Kina i et joint-venture med en kinesisk fabrikant. Dér laver vi alle de lavteknologiske processer. 70 procent af omsætningen er aluminiumsprodukter fra Kolding, 20 procent er stål-produkter fra Kina, og 10 procent er varer, vi har som agent for blandt andre verdens største producent af stiger, den amerikanske virksomhed Little Giant Ladder Systems. Tyske Geda laver vore taglifte, flyttelifte, person- og materiellifte, kranlifte og byggeelevatorer, fortæller Jumbo-direktør Karsten Skov Hansen.

Amerikanske stiger

Den amerikanske Little Giant har netop forsynet Jumbo med et par stige-nyheder, som Karsten Skov Hansen har store forventninger til.

- Der er tale om to serier, hvor vi har sat vores præg med at videreudvikle de amerikanske stiger til europæiske dimensioner. Vi har blandt andet en anden trin-afstand end amerikanerne. Serien Dark Horse er stiger i komposit, ikke er strømledende og derfor yderst velegnede til el-arbejde . Serien Revolution er i en højstyrke aluminiumlegering og op til 20 procent lettere end traditionelle aluminiumsstiger, siger Karsten Skov Hansen.

Den røde elefant har også netop lanceret to nyheder i stålstilladser. Dels Jumbo Uniflex, som er et facadestillads i varmgalvaniseret højkvalitetsstål. Og dels Jumbo Combiflex, som er et universalstillads.

- Begge nye stilladser er udviklet efter kundeforespørgsler. Comfiflex’en er et universalstillads i stål. Et søjlesystem, som med kop- og kilelåssamling kan bygges i alle vinkler 360 grader rundt, fortæller Karsten Skov Hansen.

Dermed er der igen bygget videre på Jumbo-skaberen Birger Adsbøls koncept om, at tingene skal passe sammen og have mange funktioner. En slags stilladsernes svar på lego-klodserne.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.016