23948sdkhjf

Ny overenskomst i krisens tegn

Beskedne lønstigninger i håndværkeroverenskomst mellem 3F og Dansk Håndværk
Det er en byggeoverenskomst i krisens tegn, som Dansk Håndværk og Byggegruppen i 3F sent tirsdag er blevet enige om for 650 firmaer og knap 2.500 håndværkere.

Arbejdsgiverne kalder resultatet for tæt på en nulløsning, mens lønmodtagerne betegner det som en smal løsning.

Der er aftalt stigning på mindstebetalingssatsen på 70 øre pr. time første år og 135 øre andet år af den toårige overenskomstperiode.

Derudover stiger lønnen under sygdom med en krone i timen både første og andet overenskomstår. Til gengæld gøres administrationen af sygeferiegodtgørelse nemmere og lidt billigere for arbejdsgiverne.

Det har taget parterne næsten to måneder at blive enige om den smalle løsning, og undervejs har der været både sammenbrud og besøg i Forligsinstitutionen.

- Men der har været brug for tiden for at kunne mødes på noget, vi begge finder tilfredsstillende. Vi havde gerne set, at man kunne have rullet lønningerne lidt baglæns, fordi der er krise, og fordi vi kan se, at hver gang, der bliver dyrere, så taber de danske håndværksmestre til fordel for udenlandsk arbejdskraft. Derfor handler det meget om at holde igen på omkostningerne, siger Erik Møbius, direktør i Dansk Håndværk.

- For nogle faggrupper er det normalt, at der aflønnes efter minimallønssatsen, og derfor betyder enhver regulering noget, siger han.

Holder trit

Chefforhandleren for Byggegruppen i 3F, byggegruppeformand Peter Hougård Nielsen, betegner det som en smal løsning.

- Reguleringen af mindstebetalingssatserne afspejler, at vi er i en krise, og at udbuddet af arbejdskraft er større end efterspørgslen, men reguleringerne holder trit med resten af arbejdsmarkedet. Der er samlet set tale om en tilfredsstillende overenskomst, som i 2011 satte nogle markante pejlemærker for hvordan man dæmmer op for social dumping ved hjælp af tredjepartsforpligtelse. De i forvejen stærke bestemmelser er i øvrigt præciseret denne gang, siger Peter Hougård Nielsen.

Overenskomsten følger på en række områder Byggegruppens overenskomst med Dansk Byggeri. Således reguleres lærlingelønnen med 2,25 procent i år, og prislisterne justeres med 2,50 procent over to år. En særlig seniorordning gør det muligt for ældre medarbejdere at veksle pensionsindbetaling til frihed.

Overenskomsten skal nu godkendes af de berørte 3F-medlemmer ved urafstemning og i Dansk Håndværks bestyrelse.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14