23948sdkhjf

Differentieret holdning til barselsfond

I en undersøgelse fra ASE afviser de selvstændige erhvervsdrivende forslag om tvungen barselfond. Håndværksrådet finder en ordning nødvendig
Regeringen benyttede de første tre måneder af sin regeringsperiode til blandt andet at stille forslag om at etablere en barselsfond for selvstændige erhvervsdrivende. Men bortset fra Håndværksrådet og Danske ARK har forslaget ikke mødt den store opbakning i erhvervslivet.

Nu viser en undersøgelse fra Arbejdsløshedskassen for Selvstændige Erhvervsdrivende (ASE), at et stort flertal af de selvstændige selv siger fra:

- De to største udfordringer for selvstændige lige nu er en stram økonomi og for meget bureaukrati. En barselsfond betyder flere udgifter og mere administration, og det tror jeg spiller en væsentlig rolle for de selvstændiges holdning, siger ASE’s direktør, Jesper Bøge. Næsten 70 procent af de selvstændige mener ikke, det skal være obligatorisk at indbetale til en barselsfond. Færre end 20 procent mener, det er en god idé.

Andre udfordringer

- De to største udfordringer for selvstændige lige nu er en stram økonomi og for meget bureaukrati. En barselsfond betyder flere udgifter og mere administration, og det tror jeg spiller en væsentlig rolle for de selvstændiges holdning. Man bør søge en større opbakning fra de selvstændige i denne sag, og det kræver, at man sætter sig bedre ind i deres vilkår og hverdag. Det er jo rigtig positivt, at ministeren retter opmærksomhed mod de selvstændige, men tilsyneladende har man altså ikke ramt rigtigt med forslaget, lyder det fra ASE’s direktør, Jesper Bøge.

Undersøgelsens resultater går ifølge ASE i grove træk på tværs af alder og køn. Opbakningen er kun en smule større blandt kvinder:

- Når modstanden mod ordningen er så bred, som den er, har det at gøre med, at forslaget er bygget på, hvordan virkeligheden er for lønmodtagere. Men selvstændige har en anden måde at anskue arbejdslivet på, og det kræver andre løsninger, siger ASE’s direktør.

Ifølge Håndværksrådet er der er behov for at stimulere iværksætterlysten for selvstændige kvinder.

En billig investering

- Derfor er en barselsfond for selvstændige nødvendig, og den bedste og billigste måde at indføre barselsfonden på er ved at gøre den obligatorisk for alle, siger afdelingschef i Håndværksrådet, Frank Korsholm.

- Der er ingen tvivl om, at mange kvinder undlader at blive selvstændige eller undlader at få børn, fordi det simpelthen er for dyrt for dem at drive selvstændig virksomhed og samtidig være børnefamilie. Det vil en barselsfond klart være med til at ændre på, tilføjer Frank Korsholm. I dag er der cirka dobbelt så mange mænd som kvinder, der driver selvstændig virksomhed.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11