Ny Storstrømsbro søger hovedrådgiver
Vejdirektoratet har netop udbudt opgaven som hovedrådgiver til den nye Storstrømsbro
I forbindelse med byggeriet af den omkring 4.000 meter lange bro, der skal løbe mellem Masnedø og Falster, har Vejdirektoratet valgt at have en gennemgående rådgiver, og derfor forventes den udbudte kontrakt at løbe fra den 1. oktober i år og frem til den 31. december 2021.
Hele den nye bro vil have et samlet budget på omkring fire mia. kroner, og Folketingets Finansudvalg gav for nylig tilladelse til, at Vejdirektoratet kunne gå i gang med projekteringen inden for en ramme på 224 mio. kroner.
- De 224 mio. kroner er til hele fasen inklusive VVM-analysen, alle forundersøgelser samt projektering og udbud. Man kan ikke sige, at hovedrådgivningen tager hele summen, men den vil tage hovedparten af den, forklarer projektchef Erik Stoklund Larsen fra Vejdirektoratet. Han vil ikke give et mere præcist bud på, hvor stor kontraktsummen for rådgivningsopgaven vil være.
- Det kommer også an på, hvor langt vi går med opgaven - om vi går helt i detailprojekt, eller om vi udbyder den som totalentrepriser. Det er ikke besluttet endnu, siger han.
Beslutningen om, hvorvidt anlægsarbejderne skal gennemføres som hoved- eller totalentreprise, eller om det bliver en blanding af de to former vil blive truffet engang til næste år.
- Normalt er totalentreprise vores foretrukne udbudsform, da vi så får gavn af entreprenørens ekspertise på området mod at fastlægge os på et præcist design og en udførelsesmetode, siger Erik Stoklund Larsen.
Kræver erfaring
Den valgte hovedrådgiver skal blandt andet rådgive i forbindelse med entrepriseudbuddet af den nye bro, deltage i tilbudsevalueringen og gennemgangen af de indkomne tilbudsprojekter samt rådgive i forhold til nedrivning af den eksisterende Storstrømsbro.
Rådgivningsopgaven, som Erik Stoklund Larsen betegner som et af Vejdirektoratets større udbud og sammenligneligt med de store motorvejsprojekter, kræver ekspertise, og derfor vil Vejdirektoratet lægge vægt på erfaring med lignende projekter.
- Det kræver, at man er et firma, der har referencer, som svarer til broer af den størrelse, og at man har tilstrækkelig kapacitet i firmaet til at gå ind og tage en projekteringsopgave af den størrelse på den forholdsvist korte tid, som vil blive afsat til projektering, siger Erik Stoklund Larsen og fortsætter:
- Desuden skal man - enten firmaet selv eller et konsortium - kunne favne de fagområder, som knyttes til projektering af en så stor bro, herunder hele statikken, det brotekniske og det udførelsestekniske og nedrivning.
Danske firmaer
Fristen for at anmode om prækvalifikation er 16. juli kl. 15.00, og Vejdirektoratet forventer at prækvalificere fem, som skal aflevere deres endelige tilbud i slutningen af september, hvis alt går efter planen.
Udbuddet om rådgivningsopgaven bliver både annonceret på engelsk og på dansk.
- Vi forventer helt klart udenlandske, men så sandelig også danske rådgivere blandt de bydende. Der er mange af de store danske rådgivere, som sagtens kan løfte opgaven, siger Erik Stoklund Larsen.