23948sdkhjf

Fremtiden er præfabrikeret

Effektive og forisolerede vægsystemer og hele boligkasser, der blot skal løftes fra lastbilen til byggepladsen, udgør fortroppen i fremtidens billigere boligbyggeri
Inden år 2050 skal Danmark udlede op til 85 procent mindre CO2, men allerede i 2015 kommer den nye lavenergiklasse, som stiller endnu flere krav til isolering, materialer og ikke mindst byggemetoder- og logistik.

I den almene boligmasse, hvor der skal tages hensyn til ofte store nettoarealer og en totaløkonomi - der ikke bare involverer byggeri men også den senere drift - er præfabrikerede moduler og fabriksfremstillede vægge med højisolering ved at blive de nøgler, planlæggerne tager frem, når både energiregnskaber og tidsrammer skal holdes.

Samtidig har de almene boliger også fokus på et lavt energiforbrug. Hvilket efterprøves både på tegnestuer og byggepladser rundt om i landet,

Et aktuelt eksempel er Hørkær-byggeriet i Herlev, hvor KAB, DAB og 3B med Jönsson A/S som totalentreprenør er i fuld gang med med byggeriet af en ny og moderne bydel med mere end 300 boliger præget af en varieret arkitektur, der indbyder til nærvær, sammenhold og fællesskab for fremtidens beboere.

Inspiration fra Marokko

Jönsson a/s vandt konkurrencen om som totalentreprenør at opføre 49 boliger på Glødelampegrunden for Herlev Boligselskab.

Projektet omfatter tre bæredygtige huse, der med inspiration fra den Marokkanske by Marrakech og kinesisk bygningstypologi - i et sammenhængende forløb over kinesisk inspirerede variationer - er tegnet af JJW Arkitekter.

-Projektet rummer fem forskellige boligtyper, der alle har udgang til fælles altangange ud mod en fælles gårdhave og adgang til store, fælles tagterrasser på hvert af de tre huse, siger Projektleder Per Andersen til Licitationen.

- Det handler om nærhed, åbenhed og variation i trygge, bynære omgivelser, der indbyder til fællesskab og samvær på tværs af alder og baggrund, samtidig med at hver enkelt bolig får sit eget individuelle præg med altaner eller private uderum på altangangene, tilføjer han.

Krav om bæredygtighed

Samtidig har bygherren stillet store krav til byggeriets bæredygtighed.

Husene opføres som lavenergiboliger i 2015-standard med højisolerede vinduespartier i træ-alu, betonelementer som bærende konstruktion, ydervægge af præfabrikerede træelementer i økologisk træ og klimaskærm i genanvendelige såkaldte steni-tegl.

- Desuden udstyres husene med solceller til elproduktion, der etableres varmegenvindingsanlæg, og regnvandet forsænkes og nedsives på beboernes egen grund, siger Per Andersen fra Jönsson a/s.

Det sidste sker - i leghed med andre kommuner rundt om i landet - for at aflaste kloaknettet mest muligt i et fremtidigt Danmark, der uden tvivl vil blive ramt af flere voldsomme skybrud.

En tidsånd

At flere arkitekter og entreprenører har ramt noget i tidsånden med præfabrikeret byggeri er der efterhånden ingen tvivl om.

Som Licitationen - Byggeriets Dagblad tidligere har beskrevet, viste Ritt Bjerregaards 5.000 boliger med en husleje på 5.000 kroner - trods den umiddelbare fiasko - sig at blive en stor inspirationskilde til boligselskaber som blandt andre KAB og Kuben Byg, der har fungeret som forretningsfører ved en række AlmenBolig+-projekter, som den tidligere overborgmesters idé med årene udviklede sig til.

I foråret stod således 83 nye lejeboliger klar til indflytning i Fuglebakke-kvarteret ved Frederiksberg, og nu følger Herlev så efter.

Den tendens bekræftes af flere førende arkitektvirksomheder som Arkitema og ONV Arkitekter, der på hver sin måde arbejder med praktiske billige og effektivt isolerede “kasser", der i princippet kan løftes direkte ind på byggegrunden frisk fra fabrikken.

Mere fleksibelt

Hos ONV Arkitekter - kendt for blandt andet en række institutionsbyggerier samt 83 familieboliger og 50 plejeboliger i Grøndalsvænge - siger stifter og partner Søren Rasmussen, at man ikke behøver opfinde den dybe tallerken igen og igen.

- Med for eksempel nye vægbyggesystemer, der gør byggeri mere fleksibelt - er byggeriet blevet lettere og billigere, men ikke kedeligere for designeren af huset.

- Vi har bygget over 1.000 boliger i København og Aarhus, og hovedidéen bygger på fleksibiliet og på den tanke, at familier ændrer deres behov gennem livet. Det samme gør de krav, de stiller til boligen, siger Søren Rasmussen.

Mange af de boliger, ONV Arkitekter arbejder med, ud fra boks-princippet, kan bygges til med flere moduler, også i højden, efterhånden som familien vokser.

- Er der behov for et modul på sommerhusgrunden kan det også lade sig gøre, siger han.

Og tilføj her rækkehuse, der i modsætning til traditionelt etagebyggeri, ifølge Søren Rasmussen, får folk til at lære hinanden at kende.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094