23948sdkhjf

Udbud på supersygehus annulleret

Det endte med kun et enkelt bydende firma i udbuddet omkring byggepladsetablering og -drift i Skejby. Udbudsmaterialet ændres nu og sendes i nyt udbud med prækvalificering
Et stort udbud på etablerring og drift af selve byggepladsen på det nye sygehus i Aarhus efter devisen “Konkurrencepræget dialog" viste sig at være en for stor mundfuld for de inviterede virksomheder. Konkurrencen endte med kun et enkelt deltagende firma, og så valgte bygherren, DNU, at annullere udbuddet.

- Med tre prækvalificerede virksomheder, hvoraf de to så vælger at undlade at byde gav alt for lidt konkurrence. Og priserne på det ene tilbud var ret væsentligt over det rammebeløb, der var sat af til formålet, siger kommunikationschef i DNU Lotte Søgaard til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Man valgte derfor at annullere hele udbuddet, ændre på kriterierne, og i starten af marts regner man med så at komme med et nyt udbud, og her er der ifølge Licitationens oplysninger lagt op til flere ændringer.

Et pionérarbejde

- Vi er jo nødt til at tage ved lære af de dialogmøder, der har været afholdt, og det vil afspejle sig i det nye udbud, siger udbuds- og risikostyringskoordinator i den gennemgående Rådgivergruppen DNU I/S, Birgitte Møller, til Licitationen, og tilføjer at der jo er tale om en slags pionérarbejde, da denne udbudsmåde i så stort omfang ikke har været prøvet før.

Der har været flere forhold, som har gjort, at den bydende har måttet sætte et prisniveau, som er væsentligt højere end det, der er afsat i rammen. Det drejer sig blandt andet om den måde man fra bygherrens side, og herunder Aarhus Kommune, har tolket reglerne for etablering af en byggeplads.

Da byggepladsen skal eksistere over en byggeperiode, der overskrider tre år, nemlig muligvis helt frem til 2019, stiller kommunen en række skærpede krav til selve byggeriet af skurbyen på byggepladsen.

- Blandt andet er de myndighedsmæssige krav til skurbyen stadig under afklaring, herunder krav til opvarmning og andre energimæssige forhold, der skal løses på en sådan måde, at de ikke bliver stærkt fordyrende for projektet. Det er noget, der i øjeblikket forhandles med myndighederne om, men vi kender lige nu intet til en endelig løsning på det problem, siger Birgitte Møller til Licitationen.

- Det andet element er, at det tilsyneladende har været svært for virksomhederne at prissætte og forholde sig til driftsoperatørfunktionen, som også er en del af udbuddet. Her stilles der krav om, at driftsoperatøren skal være koordinerende og et bindeled mellem byggepladsens aktører, det vil sige entreprenørerne, og bygherren. Et element, som virksomhederne har været usikre på. Her arbejder vi nu på noget, der kunne blive en løsning, hvor vi i Rådgivergruppen DNU I/S overtager denne rolle, og så ganske enkelt udbyder de seks delelementer som seks fagentrepriser, forklarer Birgitte Møller.

Baseret på dialog

Ændringerne i det kommende udbud er baseret på de erfaringer, man har gjort sig i forbindelse med den dialog, der har været afholdt i forbindelse med udbuddet:

- Det er jo vigtigt at forstå, at vi hos begge parter er blevet klogere henad vejen i dialogen, og vi tager naturligvis de elementer til os på vores part, siger Birgitte Møller.

Et af de områder, der i det nye udbud ikke gås på kompromis med, er sikkerheden og arbejdsmiljøet på byggepladsen og i de faciliteter, der skal rumme de mange medarbejdere.

Arbejdsmiljøet sikres

- For så vidt angår niveauet af sikkerhed og arbejdsmiljø, vil der ikke være ændringer i de krav, vi vil stille i det nye udbud. Dermed er ikke sagt, at der ikke kan ske ændringer. For eksempel arbejder vi med, at der skal være en fast basis af ydelser, og dertil en række optioner, fortæller projektafdelingens sikkerhedskoordinator Katrine von Schimmelmann:

- Det kan for eksempel betyde, at vi i stedet for et krav om en nattevagtordning, har det som en option. En nattevagt fra klokken 18 til 06 om morgen er en dyr løsning, som måske kan løses på anden måde, for eksempel elektronisk overvågning, fortæller hun.

Af andre kilder, som Licitationen har talt med, er der dog en række forhold i udbuddet, som har gjort det fordyrende:

- Hele udbuddet har ikke været struktureret nok, og det har været meget vanskeligt at skulle forholde sig til de ekstremt ambitiøse løsninger, der krævedes, siger en anonym kilde til Licitationen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125