23948sdkhjf

3.500 tons specialjord fylder Parken

Den danske fodboldarena forvandles til speedwaystadion i denne uge
Halvandet hundrede lastbiler lastet med cirka 3.500 tons specialjord fra England fylder i disse dage Parken i København og forvandler det berømte fodboldstadion til et speedwaystadion, så rammerne og ikke mindst belægningen er den perfekte, når der på lørdag køres en afdeling af VM Grand Prix i speedway på dansk jord – eller rettere engelsk jord i hjertet af København.

Det er den tredobbelte speedway-verdensmester og mangeårige løbsdirektør Ole Olsen og hans betroede folk i firmaet Speed Sport fra Vojens, som sammen med entreprenørfirmaet Arkil forvandler fodbold-arenaen til et internationalt speedwaycenter, hvor kørere fra hele verden skal dyste foran cirka 28.000 tilskuere.

Speedwaybanen i Parken etableres direkte på græstæppet adskilt af en åndbar fibertexdug. Selve belægningen er transporteret med skib fra Breedon ved Birmingham til Nordhavnen i København og har ligget på depot på Prøvestenen på Amager siden sidste år, da belægningsmaterialet blev brugt første gang.

Sprængt ud af koralrev

Det udskiftes cirka hvert femte år, fordi det ved flere års brug bliver for "fintmalet" og fugtfølsomt.

Der er tale om en form for lerskifer benævnt shale, som er sprængt ud af koralrev, og som fra naturens hånd har et lerindhold på cirka 10 procent.

Jordarten nedknuses til en kornstørrelse på 0-8 og tilsættes yderligere 10 procent ler, for at materialet kan "hænge sammen" og samtidig holde på det vand, som måtte komme fra oven, samt det vand, som bruges til at vande banen med imellem de enkelte heats, for at undgå for voldsomme støvgener for publikum.

Efter udlægning stampes og tromles banen grundigt. Netop shale er meget populær hos kørerne, fordi den giver de hurtige maskiner mulighed for at få et godt "bid" i jagten på VM-points.

Hele vejen rundt om banen etableres en barriere i form af et Peri-forskallingssystem i halvanden til to meters højde på 350 løbende meter suppleret med en tyk oppustelig airfence (luftpude) i svingene som en sikkerhed for kørerne i tilfælde af styrt.

Entreprenøren har fragtet den nødvendige maskinpark og seks mand fra Sønderjylland til København på blokvogne. Det drejer sig om et par gravemaskiner på larvebånd, gummigeder, tre traktorer, tankvogn, tromler m.v.

Banens forvandling tager cirka tre dage, og blot en time efter at sidste løb er kørt lørdag aften, går mandskabet i gang med at genetablere Parken som fodboldarena, og dette arbejde skulle være tilendebragt mandag formiddag.

Men mandskabet har også prøvet det før. Det er 11. gang, Arkil kører parløb med Ole Olsen om speedway i Parken.

En af de mindste baner

Banen i Parken er en af de mindste baner, der køres på i VM-sammenhæng. Men ifølge Ole Olsen er Parken også en af verdens bedste speedwaybaner om end den er teknisk svær.

Med overdækningen i Parken kan man skabe de bedste vilkår for banen. Det er nemlig helt afgørende i forbindelse med anlæg af banen, at man med det mobile tag kan styre vejret inde i Parken den sidste uge op til løbet.

På den måde kan man tilpasse luftfugtigheden i selve banen, så der skabes de absolut bedste baneforhold til kørerne, forklarer Ole Olsen, som tidligere i år sammen med entreprenøren også har anlagt de midlertidige speedwaybaner til løb på stadionet Ullevi i Gøteborg, Cardiff i Wales og også skal etablere speedwaybane i Stockholm senere på året.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.091