23948sdkhjf

Velmente kassehensyn

By, Bolig og Landdistriktsminister Carsten Hansen (S) sender nu et signal til borgmestrene i landets yderkommuner om, at han er opmærksom på, at flere kommuner i yderområderne har store udfordringer med faldefærdige huse, der både tiltrækker sociale nomadefamilier og lykkeriddere af tvivlsom karakter og skæmmer landskabet.

Det sker med lanceringen af en række forskellige initiativer på området.

Ministeren åbner blandt andet for at tage byfornyelsesmidler i brug som erstatning for den udløbne nedrivningspulje, og det kan der såmænd være ganske god fornuft i, for det er yderst sparsomt med byfornyelsesprojekter, der i dag giver et samfundsmæssigt afkast, der er værd at regne med.

Mere konstruktivt er ministerens forslag om at give kommunerne i "Udkantsdanmark" ret til at kondemnere faldefærdige beboelsesejendomme og på den måde forhindre "Låsby-Svendsen" typer i at udøve social kassetænkning. Statens Byggeforskningsinstitut vurderer, at der er mere end 50.000 potentielt dårlige boliger i landområderne og de mindre byer rundt om i det danske land, så der er en ganske anseelig masse at tage fat på.

Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter åbner blandt andet for at yde kontant støtte til istandsættelse og nedrivning af såvel private udlejningsboliger som ejer- og andelsboliger. Det er en betingelse, at beboelsesbygningen har installationsmangler eller er opført før 1950 og er væsentligt nedslidt.

Nu er det imidlertid også sådan, at mange boliger opført efter 1950 er kommet ind i kategorien som - om ikke nedslidte, så i hvert fald utidssvarende, ikke mindst hvad angår energitilstand. Men det er der noget at gøre ved, og det er en opgave, der står masser af energibevidste bygge- og håndværksvirksomheder parat til at påtage sig. Klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard (R) er om muligt endnu mere energibevidst, og han ser naturligt nok bygnings- og boligområdet som et af sine store indsatsområder.

Det skal så sammenholdes med, at der i 2012 er der afsat cirka 278 mio. kr. til byfornyelse på finansloven, heraf 50 mio. kr. til områdefornyelse. Det kunne være interessant at få et fingerpeg om, hvor meget landets klima-, energi- og bygningsminister kontant er indstillet på at sætte bag sine ambitioner om at få dansk indflydelse på et kommende EU-direktiv for energieffektivisering af bygningsmassen. Det skulle gerne være væsentligt mere end det, hans ministerkollega i Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter kan tilbyde.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094