Lovforslag vil svække sikkerhed og uddannelse
Branche i oprør over lovforslaget, der skal give mere konkurrence på installationsarbejde
Sådan lyder installationsbranchens hårde dom over det udkast til lovforslag på autorisationer på el-, vvs- og kloakinstallationsområder, som erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) netop har sendt i høring.
- Formålet er at skabe en mere moderne og fremtidssikret autorisationsordning med mindre detailregulering af virksomhederne og større konkurrence, siger Annette Vilhelmsen om baggrunden.
Branchen mener imidlertid, at lovforslaget bygger på et forkert grundlag.
- Lovforslaget tager udgangspunkt i en teoretisk problemstilling, som ikke er reel i virkeligheden. 5.000 installationsvirksomheder kæmper benhårdt hver eneste dag, så der er al den konkurrence, man kan ønske sig, siger Niels Jørgen Hansen, adm. direktør i Tekniq,
Fra direktør i DS Håndværk & Industri Jani Lykke Methmann lyder samme toner:
- Der er tale om grundlæggende ændringer, og vi er dybt bekymrede for, at beslutningerne bliver taget på et forkert grundlag. Vi har flere gange efterspurgt dokumentation for den manglende konkurrenceevne inden for autorisationsområdet, men det har det ikke været muligt at fremskaffe, siger hun.
Delautorisationer
I lovforslaget lægges der blandt andet op til såkaldte delautorisationer på el-området, for eksempel som solcelleinstallatørvirksomhed eller boliginstallatørvirksomhed, ligesom ministeren får bemyndigelse til at give delautorisationer.
En anden ændring er, at det i dag gældende krav om faglige kvalifikationer for udførende medarbejdere på vvs-området foreslås fjernet.
- Problemet er, at lovforslaget ikke tager udgangspunkt i de faktiske problemer i branchen. Der sker for mange fejl i både el- og vvs-installationer med risiko for eksempelvis brand og forurening af drikkevand, og der er derfor brug for øgede kompetencer i branchen og ikke at slække dem. Det bliver mere og mere komplekst at være autoriseret, så det er en helt forkert vej at gå, siger Niels Jørgen Hansen.
Drop forslaget
Branchen er de seneste måneder blevet orienteret om ministerens planer og har prøvet at forklare, at hun er på gale veje.
DS Håndværk & Industri har således bedt ministeren om at droppe lovforslaget og i stedet lade parterne i branchen varetage opgaven med modernisering af autorisationsområdet.
- Vi har ikke fået svar på denne henvendelse. Forslaget er nu sendt i høring, og jeg kan ikke undgå at være lidt pikeret over, at ministeren på denne måde sidder vores indvendinger helt overhørig, siger Jani Lykke Methman.
Splitter uddannelser
I branchen frygtes det, at en gennemførelse af lovforslaget vil gå ud over uddannelserne til elektriker og vvser.
- Det er et historisk angreb på vores uddannelse, at man vil fjerne kravet om at man skal være faglært vvser for at udføre arbejde på vvs-området. Regeringen vil have flere til at tage en erhvervsuddannelse, og derfor fatter jeg ikke, hvad de har gang i. Det her vil splitte uddannelsen fuldstændigt. I stedet kan de udførende klare sig med nogle korte AMU-kurser. Ud over at smadre uddannelsen, går det ud over forbrugernes sikkerhed, siger Max Meyer, formand for Blik- og Rørarbejderforbundet.
Dansk El-Forbund har samme bekymring med hensyn til elektrikeruddannelsen.
- Hvis autorisationerne på el-området splittes op i småbidder, som der lægges op til, så splittes el-faget også i atomer. Jeg kan ikke forestille mig, at en socialdemokratisk ledet regering vil ødelægge en god erhvervsuddannelse på den måde. Regeringen siger ét med hensyn til uddannelse, men man går den forkerte vej, når det bliver konkret, siger Jens-Olav Pedersen, næstformand i Dansk El-Forbund.
Han tilføjer, at hvis der indføres delautorisationer, så skal det følges af skærpede krav til de udførende håndværkere.
Øget fleksibilitet
Også arbejdsgiverne er bekymrede for uddannelserne.
- Det er vigtigt fortsat at sikre den el-teoretiske grundforståelse hos installatørerne for at undgå at underminere sikkerheden i installationerne ikke mindst i forhold til personsikkerheden hos den enkelte medarbejder og hans kolleger, siger Jani Lykke Methmann.
Det er ikke lykkedes at få erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen til at forholde sig til bekymringen for sikkerheden.
- Forslaget lægger blandt andet op til, at man som faglært hurtigere kan træde ind på nye arbejdsområder og mere fleksibelt videreudvikle sine kompetencer og styrker. Dermed understøttes regeringens ambition om livslang læring. Samlet set øges fleksibiliteten, og der skabes dermed grobund for nye markeder, øget produktivitet og større konkurrence, hvilket i sidste instans også er til gavn for forbrugerne, siger ministeren i et mailsvar.