Store udgifter efter nyt eleftersyn
Det nye eltjek i huseftersyn vil sætte gang i elbranchen og betyde ekstra udgifter til husejere, men også højne sikkerhed
Denne konklusion er både de udførende elinstallatører i Tekniq og forbrugerne i Parcelhusejernes Landsforening enige om.
Tekniq er overbeviste om, at det vil betyde øget omsætning inden for dette område allerede inden selve hussalget.
- Det er sandsynligt, at hvis hussælgere opdager, at der er graverende fejl i elinstallationerne i huset, vil det medføre, at de får fejlen rettet op med det samme, især hvis der er tale om K3ere, der på el-området er farlige fejl, som kan forårsage brand eller stød. Og det har nok højere prioritet for sælgere end en K3er i form af en revne i huset, da elfejl af den slags kan gøre huset svært at sælge, siger Christian Jarby, der er chef for teknisk afdeling i Tekniq.
Står skidt til
Og der kan blive tale om mange opgaver, viser en ny undersøgelse, Tekniq har fået udført, hvor over 1.000 repræsentative danske husejere medvirkede. Deres svar bekræfter, at det står skidt til med elsikkerheden i deres huse.
Hver tredje tvivler på, at deres hus kan klare et eltjek uden anmærkninger.
12,3 procent svarer klart nej til det, at det kan lade sig gøre, mens 18 procent er usikre.
69,7 procent mener, at de kan klare et eltjek uden problemer.
Disse tal bakkes op af en tidligere undersøgelse hos Tekniqs medlemmer, hvor 72 procent af de udspurgte svarede, at de i det seneste år har udbedret ulovligt elarbejde.
Vækstområde
Ifølge Christian Jarby fra Tekniq bliver det et stort vækst-område for elektrikere fremadrettet.
- Omsætningen på selve eleftersynet forventer vi kommer til at ligge på mellem 50 til 100 mio. kroner, og efterfølgende vil der sandsynligvis skulle udbedres fejl for omkring 10 gange det beløb, siger han.
Men han understreger, at det overordnet set er gode penge at give ud for forbrugerne, da det både betyder, at deres huse bliver mere sikre, og logisk set vil formindske antallet af elbrande og stødulykker i hjemmene.
Samtidig betyder det, at sælgerne ikke skal hæfte for eventuelle el-skader senere, da ejerskifteforsikringen tager over.
- Indtil 1. maj har der jo ikke været et tjek, så elområdet var ikke omfattet af Huseftersynsordningen. Det betød, at sælgere selv har haft dette ansvar på dette område op til 10 år efter hussalget. Denne forpligtelse forsvinder nu med eleftersynet, da el-installationer nu hører under ejerskifteforsikringen, siger Christian Jarby.
Ok fra husejere
Hos husejerne i Parcelhusejernes Landsforening er de også overordnet tilfredse med det nye eltjek, selvom det vil betyde ekstra udgifter for sælgerne.
- Det er klart, at hvis der findes fejl i elsystemet ved et huseftersyn, kan det betyde enten, at sælgeren sørger at for få fejlen repareret, eller at der efter aftale med køber bliver givet et afslag i salgsprisen, siger formand i Parcelhusejernes Landsforening, Allan Malskær.
Han opfordrer kraftigt hussælgere og købere, til at de bruger eltjekket til hurtigt at få rettet op på fejl i husene.
- Der er mange forkert udførte elinstallationer i danske huse, og derfor er det uhyre vigtigt at få ændret fejlene efter eltjekket. Derfor er det vigtigt, at køberne bruger det konkrete prisafslag grundet el-problemer til at rettet op på fejlene hurtigst muligt, siger Allan Malskær.
Han er overbevist om, at det kan redde liv.
- Det her er en god anledning til at få hævet sikkerheden på dette område, siger han.
For tidligt
I Dansk Ejendomsmæglerforening (DE) har formand Steen Winther-Petersen fulgt med i debatten om eleftersyn, men han mener, at det er for tidligt at melde noget ud nu.
- Den nye huseftersynsordning er netop trådt i kraft, og vi ved ikke, hvilke konsekvenser el-eftersynet vil få i praksis, så det vil vi vente med at kommentere, siger han.