23948sdkhjf

Husejere tror boligen er energivenlig

Kun 10 procent af husejerne mener, at deres hus har brug for energiforbedringer. Og det hæmmer markedet for energiforbedringer
Godt halvdelen af de danske huse er i så dårlig stand, at de har et energiforbrug, der ligger langt over gennemsnittet med et energimærke, der svarer til E,F eller G. Men ofte er husejerne ikke klar over det, og det sætter markedet for energirenoveringer i stå.

For en ny analyse fra Dansk Byggeri viser, at størstedelen af boligejerne mener, at deres bolig er i fin stand, men det stemmer ikke overens med virkeligheden, når næsten halvdelen af de danske husstande har et energimærke, der er dårligere end et D-mærke.

Ifølge analysen mener kun 10 procent af de danske husejere, at deres hus har brug for energiforbedringer.

- Der er desværre et lidt romantisk skær over boligejernes opfattelse af deres hus’ energitilstand. I hvert fald stemmer virkeligheden slet ikke overens med det reelle billede af danske huses energiforbrug, siger Mieke Bak Rasmussen, der er energipolitisk konsulent i Dansk Byggeri.

Indse fordelene

Dermed er der heller ikke noget at sige til, at markedet for energirenoveringer i øjeblikket er på et lavpunkt.

Derfor handler det ifølge Dansk Byggeri om at få boligejerne til at indse fordelene ved at energirenovere.

- Vi får ikke boligejerne i gang med at energirenovere, før de får øjnene op for den store gevinst, som bare ligger og venter. Så er det ikke nok, at politikerne udvikler lette pakkeløsninger. For hvis størstedelen af de danske boligejere har en opfattelse af, at deres bolig er god og sund, så har de ingen gulerod, der skal motivere dem til at lave forbedringer, forklarer Mieke Bak Rasmussen.

Synliggør behovet

Dansk Byggeri mener derfor, at den første og største opgave for politikerne må være at synliggøre behovet for og gevinsten ved at energirenovere ude hos den enkelte boligejer.

- Boligejerne skal oplyses om, at de har potentialet. I dag kan forbrugerne bag på elregningen se, hvordan deres elforbrug er i forhold til gennemsnittet. Men forbrugerne har brug for et samlet overblik over deres energiforbrug og deres potentiale for at spare på energien. Og de skal kunne benchmarke sig med andre boligejere ud fra eksempelvis beliggenhed eller hustype, siger Mieke Bak Rasmussen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094