Arkitekt Henning Larsen er død
Arkitekten Henning Larsen, der blandt andet har tegnet Operaen i København, er død. Han blev 87 år.
Henning Larsen blev ofte beskrevet som "lysets mester", og hans arkitektur er kendetegnet ved enkelhed, følsomhed og en næsten magisk brug af lyset.
I sin lange karriere har Henning Larsen stået bag en lang række betydningsfulde bygningsværker i både Danmark og udlandet.
Uden for Danmarks grænser er nogle af de vigtigste bygningsværker med Henning Larsens signatur udenrigsministeriet i Riyadh, Saudi-Arabien, universitetet i Trondheim og Malmø Stadsbibliotek.
Blandt Henning Larsens mest kendte bygninger i Danmark er Handelshøjskolen på Frederiksberg, Ny Carlsberg Glyptotek og Nordeas hovedsæde ved Københavns Havn.
Henning Larsen stod også bag Operaen i København, men det projekt endte i et bittert opgør mellem arkitekten og skibsreder Mærsk Mc-Kinney Møller.
Midt i processen i 2002 forlod Henning Larsen byggeriet af Operaen i protest mod Mærsk Mc-Kinney Møllers indblanding. Imod Henning Larsens vilje er det dog hans tegnestue, som lægger navn til den opera, der ifølge arkitekten blev ødelagt af skibsrederens indblanding.
Henning Larsen blev født i Videbæk i Vestjylland. Han blev uddannet som tømrer, før han blev optaget på Det Kongelige Danske Kunstakademis arkitektskole, hvor han senere underviste en lang årrække fra 1968 til 1995.
Efter yderligere studier i USA og Storbritannien og ansættelser i en række tegnestuer startede Henning Larsen sammen med en studentermedhjælper sin egen virksomhed i 1959.
I dag er der mere end 100 arkitekter ansat på Hennings Larsens Tegnestue på Vesterbrogade i København.
Henning Larsen modtog et væld af priser og hædersbevisninger. Senest Europa Nostra Prisen 2013 og i 2012 kunstens Nobelpris i arkitektur, Praemium Imperiale. I 2001 stiftede han Henning Larsen Fond, som har til formål at fremme og formidle arkitektur i bred forstand.
/ritzau/