23948sdkhjf

Byggeriet skal arbejde digitalt

De udførende kan spare 40 procent på omkostningerne til kalkulation og tilbud, hvis processen standardiseres og digitaliseres.

Det svarer til, at besparelser alene på tilbudsgivning potentielt kan reducere byggeriets samlede årlige omkostninger med mere end to milliarder kroner.

Det viser en ny undersøgelse af de udførendes erfaringer med udbuds- og tilbudsprocessen fra Dansk Byggeri, der nok viser, at potentialet er markant, men også at der mangler standardiserede metoder i overgangen mellem bygherrer, rådgivere og de udførende for at kunne udnytte potentialet.

Det tager vi nu fat på sammen i Dansk Byggeri og cuneco – center for produktivitet i byggeriet – og indbyder til samarbejde på tværs af alle parter.

Antallet af digitale udbud af byggeprojekter er ellers støt stigende, og bygherrerne og rådgiverne har oplevet store fordele ved at udgive udbudsmaterialet digitalt og afholde licitationen via en digital udbudsportal.

Det er blandt andet IKT-bekendtgørelsen om digitalt byggeri i statslige byggeprojekter, der har skubbet til udviklingen med sit krav om digitalt udbud med mængder. Et krav, der netop også skulle sikre store besparelser i tilbudsgivningen – besparelser, der kan omsættes til øget produktivitet i den samlede byggeproces.

Ikke desto mindre vidner Dansk Byggeris undersøgelse om, at digitalisering af udbuds- og tilbudsprocessen fortsat halter voldsomt bagefter.

Undersøgelsen går et spadestik dybere og undersøger, hvad der så er bremseklodsen.

Og det viser sig for eksempel, at selvom godt 30 procent af deltagerne i undersøgelsen modtager udbudsmaterialet digitalt, så leveres det i de fleste tilfælde i et låst format som for eksempel PDF.

Den såkaldte digitale udbudsproces har alene flyttet omkostningerne til print af materialet videre fra bygherren til de bydende entreprenører og håndværksvirksomheder. Værst er det, at udbudsmaterialet ikke kan genanvendes digitalt i den videre tilbudsproces eller efterfølgende i produktionsprocessen.

Herudover er udbudsmaterialet og kravene til tilbudsmaterialets struktur forskelligt fra udbud til udbud. Den manglende standardisering og digitalisering af materialet gør, at kalkulationssystemernes leverandører har svært ved at levere et produkt, der optimalt kan importere, aflæse og eksportere data.

Dertil kommer, at 3D-modeller ifølge undersøgelsen kun indgår i en forsvindende lille del af udbudsmaterialet, og dermed kan de udførende ikke udnytte de muligheder, 3D-modellerne giver til blandt andet opmålinger.

Men dér, hvor undersøgelsen viser det nok største potentiale for en effektiv tilbudsgivning – og som bemærkelsesværdigt nok tyder på at være det absolut mindst udbredte område – er udbud med mængder.

Stort set alle undersøgelsens deltagere siger, at de forventer, at de næsten vil kunne halvere omkostningerne på tilbudsgivning, hvis mængderne er angivet i udbudsmaterialet.

Tilbudsgivning er i dag altså en træg proces med en masse unødigt manuelt arbejde. Hverken Dansk Byggeris undersøgelser eller cunecos behovsanalyse tyder dog på, at det er velvilligheden over for de digitale metoder fra de udførendes side, den er gal med.

Det, der er behov for, er et standardiseret grundlag og et digitalt format, som kommer både bygherrer, rådgivere og udførende til gavn. Byggeriets parter og i særdeleshed bygherrerne har simpelthen ikke råd til at lade være med at arbejde digitalt.

Heldigvis er løsningen snublende nær. Dansk Byggeri har formuleret 26 anbefalinger til et tværfagligt samarbejde om at skabe grundlaget for en effektiv udbuds-tilbudsproces. En del af anbefalingerne bliver der allerede taget hånd om i cuneco-regi.

cuneco arbejder nemlig med at udvikle fælles standarder til bedre udveksling af informationer på tværs af hele branchen og i alle byggeriets processer, herunder er udbuds-tilbudsprocessen naturligvis også i fokus.

Konkret igangsætter cuneco i efteråret tre projekter, der adresserer en række af de centrale problemer, som både Dansk Byggeris undersøgelse og cunecos egne behovsanalyser peger på.

cuneco udvikler et standardiseret og digitalt format for tilbudslister, så branchen får en fælles struktur for tilbudslister, der blandt andet vil kunne udveksles mellem forskellige it-programmer.

cuneco udvikler desuden en standard for de egenskaber, der skal specificeres i forbindelse med udbud og tilbud samt måleregler. Målet er at skabe en helhedsorienteret struktur, der både tilgodeser bygherrens behov for at kunne overskue de tilbud, han modtager, de projekterendes behov for at strukturere udbudsmaterialet og de udførendes behov for at gennemføre tilbudsgivningen med et minimum af besvær.

Sammen vil vi i Dansk Byggeri og cuneco gå forrest for at sikre, at den samlede branche får indfriet det enorme produktivitetspotentiale, der er ved en standardiseret og digitaliseret udbuds- og tilbudsproces.

Vi indbyder til tæt samarbejde mellem både udførende, bygherrer, rådgivere og it-leverandører, for vi ved af erfaring, at vi kun kan løse udfordringerne ved at se på dem som en samlet branche. Og potentialet er så markant, at det haster med at få det realiseret.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094