23948sdkhjf

Akustisk regulerende beton med arkitektonisk udtryk

Nyt projekt om beton lægger vægt på både æstetik og akustik – og selvfølgelig materialet betons gode termiske egenskaber
Beton er et fantastisk materiale til at lagre og frigive energi. Vi kender det blandt andet fra terrassen, hvor betonfliserne i de kølige aftentimer stadig er lune efter dagens solpåvirkning.

Hvis beton benyttes mere hyppigt som blotlagt byggemateriale indendørs, er der derfor et rigtig interessant potentiale for at spare energi til både opvarmning og køling, idet betonen kan fungere som et batteri.

Ofte støder betonen dog på to typiske barrierer, for at det i højere grad kan blive udnyttet i indeklimaet: æstetik og akustik.

For at skabe både æstetiske og akustisk regulerende overflader bliver beton derfor ofte beklædt med andre materialer. Et eksempel på dette er nedhængte lofter til at regulere akustikken, der dog er en komplicerende løsning, som heller ikke altid er en god løsning rent arkitektonisk.

Termisk optimering

I projektet PCM-Concrete, som blandt andet er støttet af Højteknologifonden, undersøger Teknologisk Institut, Beton, i samarbejde med projektets parter mulighederne for at skabe interessante, termisk optimerede og akustisk regulerende betonoverflader.

Hovedformålet med projektet er at øge betonens termiske masse ved at tilsætte faseskiftende materialer, og her har undersøgelser vist, at hvis betonens overfladeareal forøges bliver den termiske effekt ligeledes øget. Og et øget overfladeareal åbner netop op for både at arbejde æstetisk og akustisk med betonen.

I samarbejde med Gade & Mortensen Akustik er Teknologisk Institut i gang med at undersøge de akustiske egenskaber på en række betonoverflader med øget overfladeareal. Betonoverfladerne er digitalt fabrikeret og er bud på, hvordan fremtidens betonoverflader kan se ud – og lyde.

De akustiske målinger vil give en række interessante svar på, hvilken betydning æstetiske relieffer har for akustikken. På baggrund af resultaterne vil der blive arbejdet videre med løsninger, hvor betonoverfladers absorptionsevne øges.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126