Færre håndværkere rammes ved konkurs
Konkursramte byggevirksomheder har i dag færre beskæftigede end for to år siden
Hvor der i midten af 2011 var gennemsnitligt seks beskæftigede ved hver konkurs, så er der fra efteråret 2012 sket et fald i antallet af beskæftigede i de ramte byggevirksomheder. I øjeblikket har de konkursramte virksomheder i bygge og anlæg i gennemsnit tre beskæftigede.
Det viser en analyse, som Dansk Byggeri har foretaget på baggrund af en særkørsel af data fra Danmarks Statistik.
Udviklingen er udtryk for, at der er færre større virksomheder, der går konkurs. Hvor der for eksempel i 2009 gennemsnitligt var omkring 10 virksomheder med flere end 10 ansatte, der gik konkurs hver måned, så er det tal nu faldet godt fem - altså en halvering.
Det er med andre ord de helt små virksomheder, der er mest udsat.
Mangler kapitalredskab
Ifølge analysen har antallet af konkurser blandt enkeltmandsfirmaer ligget i omegnen af 25-35 konkurser - eller omkring halvdelen af alle konkurser i byggebranchen.
- Det er uden tvivl de helt små virksomheder, herunder enkeltmandsfirmaerne, der er mest sårbare. De har ikke fået opbygget et kapitalberedskab og har ikke meget at tære på, hvis noget går galt. Samtidig er kreditmulighederne tørret væsentlingt ud under krisen, og bankerne har ikke længere lang tålmodig med byggevirksomheder, siger Vibeke Gaardsholt, afdelingschef i Dansk Byggeri.
- Byggebranchen er jo også kendetegnet ved, at det er let at starte virksomhed. Man behøver groft sagt ikke mere end sine hænder og måske en trillebør, og konkursrisikoen er større for de små, siger hun.
Færre nye går konkurs
En anden tendens er, at færre nyere virksomheder går konkurs.
For virksomheder, som er under to år gamle, er gennemsnittet af konkurser de seneste seks måneder løbende faldet fra knap 20 i 2009 til mellem fem og 10 i slutningen af 2010. Dette niveau har antallet af konkurser holdt siden da, om end med en lille stigning fra andet halvår 2012.
- En helt overvejende forklaring på, at antallet af konkurser falder for de små virksomheder er, at der er færre, som starter en ny virksomhed op sammenlignet med tidligere. Når der er færre, som starter en ny virksomhed, er der også færre virksomheder, som risikerer en konkurs. Den lille stigning vi ser i antallet af konkurser blandt de nyere virksomheder fra andet halvår 2012, kan således også skyldes, at der er startet flere nye virksomheder op, nu hvor den store nedgang i aktiviteten i branchen er stoppet, lyder vurderingen i Dansk Byggeri.
En normalisering
For virksomheder med mere end 10 år på bagen var der markant stigning i antallet af konkurser under krisens første år. Siden midten af 2010 er antallet af konkurser for denne gruppe virksomheder faldet, så det nu ligger på 10-15 hver måneden.
- Det tyder således på, at der har været en del virksomheder, som enten har været drevet dårligt, eller som er blevet ramt hårdt af krisen, som de første par år har haft en "buffer" at stå imod med. Når denne så har været brugt, har de været tvunget til at gå konkurs. Det samlede billede er, at vi formentlig er ved at se en normalisering af konkurserne i byggebranchen, blot på et fortsat meget højt niveau, som understreger, at der fortsat er mange på markedet og hård priskonkurrence, siger Vibeke Gaardsholt.
Indtil videre i år er 420 byggevirksomheder gået konkurs. Det er blot 14 færre end på samme tidspunkt sidste år. De netop offentliggjorte tal for juli fortæller om 54 byggekonkurser mod 57 i samme måned i fjor.