23948sdkhjf

Fald i optaget vækker bekymring

Overraskende fald i optaget til både byggeriets ingeniøruddannelser og til bygningskonstruktøruddannelsen
Mens flere end nogensinde er optaget på en videregående uddannelse, og flere søger mod de naturvidenskabelige uddannelser, oplever de klassiske byggerelaterede videregående uddannelser et overraskende fald.

Både uddannelserne som bygningsingeniør - såvel diplomingeniør som civilingeniør - og professionsbachelorudannelsen som bygningskonstruktør har fald i sommeroptaget af nye studerende i forhold til sidste sommer.

For bygningsingeniøruddannelserne er der tale om et fald på knap syv procent i forhold til sidste sommer. Medregnes uddannelsen inden for bygningsdesign, der har stort set uændret optag, er tilbagegangen på knap fem procent.

Bygningskonstruktøruddannelsen må efter flere år med fremgang nu notere et fald på godt seks procent i forhold til sidste år.

Det viser en opgørelse på baggrund af de netop offentliggjorte tal fra Den Koordinerede Tilmelding til de videregående uddannelser.

Giver bekymring

Udviklingen overrasker og giver anledning til bekymring i byggebranchen og beslægtede organisationer.

- Det giver da anledning til bekymring, når vi ved, at der bliver brug for arbejdskraft med videregående uddannelser i byggeriet - både for at være med til at udvikle byggeriet men også som følge af de mange store infrastrukturprojekter, siger Sidse Frich Thygesen, uddannelseskonsulent i Dansk Byggeri.

- Udviklingen kan undre, når nu ingeniøruddannelserne generelt oplever fremgang, og der er voksende interesse for de naturvidenskabelige uddannelser. Det er bekymrende, hvis der sker en kannibalisering fra de mange nye retninger på bekostning af de klassiske ingeniøruddannelser. Så får vi ikke den type kandidater ud, som nærmest er målrettet de mange store opgaver, vi ved kommer i bygge- og anlægsbranchen, siger Henrik Garver, adm. direktør i FRI, Foreningen af Rådgivende Ingeniører.

- Vi kan håbe, at der blot er tale om et skvulp i baljen. Vi havde faktisk forventet fortsat fremgang, blandt andet fordi der er kommet øget bevidsthed om, at en konstruktøruddannelse giver gode jobmuligheder i ikke bare byggebranchen men også inden for mange andre områder som eksempelvis off shore-sektoren, siger Gert Johansen, formand for Konstruktørforeningen.

Få nye faglærte

Parterne undrer sig over tilbagegangen, fordi der længe er blevet gjort opmærksom på de gode beskæftigelsesmuligheder for ingeniører og konstruktører i byggebranchen - ikke mindst fremadrettet.

- Det er iøjnefaldende at der der er et fald til såvel bygningsingeniør- som konstruktøruddannelsen, så det kunne tyde på, at rekrutteringsgrundlaget er vigende. Mange ikke mindst til konstruktøruddannelsen kommer med en baggrund som faglært bygningshåndværker, og de seneste års krise har betydet, at der er udlært markant færre håndværkere. Samtidig kan det bestemt heller ikke udelukkes, at konstruktøruddannelsens fremgang de senere år var baseret på, at håndværkere læste videre som alternativ til ledighed og at flere nyudlærte nu i stedet har fået arbejde som håndværker, siger Sidse Frich Thygesen.

Gert Johansen er enig i, at det store fald i nyudlærte bygningshåndværkere kan spille ind i, at færre har søgt konstruktøruddanelsen.

- Samtidig skal vi nok ikke underkende, at byggebranchen fortsat er i krise, og at mange tøver med at satse på en karriere i byggeriet, siger han.

Udlændinge er alternativ

I de tre organisationer er der enighed om, at der skal gøres en indsats for at tiltrække flere til byggeriets uddannelser.

I modsat fald risikerer man også på funktionærniveau at blive nødt til at hyre udenlandsk arbejdskraft, hvis danske virksomheder skal være med i kampen om de store opgaver.

- Optaget giver da bekymring for, om vi får nok danske ingeniører i fremtiden, men der er mange dygtige ingeniører fra for eksempel Spanien og Portugal, som er meget mobile ,og som gerne tager jobbene, hvis vi ikke selv kan besætte dem, siger Henrik Garver.

- Udfordringen med ingeniørmangel løser virksomheder gennem deres planlægning, gennem internationalt samarbejde og ved at hente specialister udefra. Det ligger naturligt i en rådgivende ingeniørs DNA at kunne samarbejde med andre faggrupper og med kolleger fra hele verden, men vi har en opgave i at få skærpet interessen for klassiske ingeniøruddannelser - ikke mindst på grund af de gode jobudsigter, siger han.

Gert Johansen deler bekymringen.

- Dansk byggesagsbehandling er kompleks, og det er ikke noget selv veluddannet udenlandsk arbejdskraft bare lige kan overtage.

Han mener også, der skal gøres en ekstra indsats for at fortælle om de gode jobmuligheder, der følger med byggeriets videregående uddannelser.

Alle parter håber, at nogle af de mange tusinde unge, der ikke er optaget på drømmestudiet, vil overveje en uddannelse med en mulig fremtid i byggebranchen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094