Kokkedal bliver nu ét stort forskningsområde
Kokkedals klima- og bydelsprojekt bliver over de kommende år et levende laboritorium og forskningsprojekt for byplanlæggere, forsyningsvirksomheder og kommuner
Allerede nu er en gruppe forskere gået i gang med at samle erfaringer med det nordsjællandske projekt.
Det sker for at give Danmarks kommuner, forsyningsvirksomheder, boligorganisationer og rådgivere værktøjer til kommende og lignende tiltag.
Den ambitiøse evaluering af Klimatilpasning Kokkedal - som formentlig på sigt også vil have deltagelse af udenlandske byplanlæggere - er igangsat af Realdania, Fredensborg Kommune og Landsbyggefonden.
Tre teams af forskere vil de næste fire år følge projektet, og resultaterne vil blive formidlet på www.klimatilpasningkokkedal.dk.
- Frem mod 2020 skal vi i Danmark investere op mod 40 milliarder i klimatilpasning. Derfor er det vigtigt for vores samfund, at investeringerne kommer flest muligt til gode og bidrager til at skabe værdi for byerne og deres borgere. Udvikling af ny viden om klimatilpasningsløsninger, som skaber merværdi for hele samfundet, er derfor centralt for de kommende års arbejde med klimatilpasning. Dette projekt er et af de første store klimatilpasningsprojekter i Danmark, og det er afgørende at samle og videregive både gode og dårlige erfaringer, siger direktør i Realdania, Hans Peter Svendler.
Projektområdet dækker en 69 hektar stor bydel med ådal, skole, plejecenter, hal, center og boligområderne Egedalsvænge, Byengen, Nordengen, Skovengen og Engen. I alt bor der cirka 3.000 mennesker i området.
De tre forskerteams skal hver især evaluere dels den regnvandstekniske effekt af de nye anlæg, dels den sociale betydning af de nye anlæg og forbindelser, og endelig projektets forudsætninger i form af proces, organisering, finansiering samt anlægs- og driftsøkonomi.
Samarbejde på tværs
De første resultater ventes klar i efteråret 2013 og handler om projektets forudsætninger, hvor aktørerne, både borgere, kommune, forsyning, boligforeninger og fonde, har været involveret.
Samarbejdet på tværs af de mange organisationer har blandt andet været forudsætningen for, at klimatilpasningsprojektet er Danmarks hidtil største og mest omfattende både i forhold til areal, antallet af medvirkende og økonomi.
Vand som udgangspunkt
Også borgmesteren i Fredensborg Kommune, Thomas Lykke Pedersen (S), er glad for at andre for eksempel kommuner får glæde af erfaringerne:
- Vi er i fuld gang med at skabe en ny positiv identitet for hele byen med udgangspunkt i vandet. Med projektet har vi ikke kun fået ny viden om klimatilpasning som redskab til at skabe bedre byrum og løse en række af Kokkedals sociale og fysiske udfordringer. Som kommune har vi også fået udviklet vores evner til at være drivkraft i et bredt inkluderende samarbejde på tværs af mange aktører og områder, siger han i en pressemeddelelse.