23948sdkhjf

Åbning i affalds-krigen

Bestyrelse truer med opløsning af Amagerforbrænding, hvis de ikke kan få lånegaranti, men er dog klar til at skabe ny fond til endnu mere udvikling af genanvendelses-teknikker
En ellers uforsonlig bestyrelsesformand i Amagerforbrænding kommer nu med et forslag om at imødekomme det massive krav om mere genanvendelse fra Københavns side.

Mogens Lønborg siger til Licitationen, at bestyrelsen er klar til at afsætte 50 mio. kr. til en fond, der udelukkende skal udforske fremtidige genbrugsmetoder.

Men det er da også den eneste åbning fra flertallet i Amagerforbrændingens bestyrelse, som i et åbent brev til alle medlemmer i Københavns Borgerrepræsentation (BR) truer med at opløse Amagerforbrænding, hvis de ikke i aften på BR-mødet får opbakning til en lånegaranti på fire mia. kroner.

De andre kommuner i selskabet har sagt ja.

Ikke en trussel

- Nogle har opfattet vores brev som en trussel. Det er det bestemt ikke. Det er udelukkende en saglig vurdering af, at hvis Teknik- og Miljøforvaltningen via politikerne får bremset dette projekt, som vil blive verdens bedste og mest miljøvenlige affaldshåndteringsanlæg, så må vi som ansvarlig bestyrelse melde fra. Jeg vil ikke være med til at træffe en beslutning, som ud over at være praktisk urealistisk overhovedet ikke er rentabel, siger Mogens Lønborg.

Hele bestyrelsen minus SF ’s Iben Wiene Rathje står bag brevet til alle BR-medlemmerne, om, at hvis de vender fingeren nedad til Amagerforbrændingens ambitiøse projekt Amager Bakke, så er det en katastrofe for København.

- Dette projekt er noget af et mest gennemarbejdede. Der er brugt tre-fire år på at finde den optimale og mindst fremtidssikrede model både i forhold til miljø og økonomi. Forskellige rådgivere og konsulenter har været inde over, og i hele forløbet har embedsmænd fra København været med. Vi er nået frem til den optimale løsning nu og mange år frem, som både tilgodeser miljøet og affaldshåndteringen i de fem kommuner i hovedstadsområdet. At vende ryggen til det vil være en hån ikke bare af det professionelle arbejde, der er lagt i det her, men det er også en alvorlig satsning i forhold til affaldshåndtering i Købehavn og nabokommuner. Vi vil ende med om ikke Napoli-lignende forhold, så dog med risiko for affald i gaderne, da der ikke vil være et sted at aflevere det til, siger han.

Urealistisk minister

Mogens Lønborg mener, at udmeldingerne fra SF’s teknik- og miljøborgmester i København og fra miljøminister Ida Auken omkring øget genanvendelse i stedet for afbrænding af affald er helt rigtig, men det er urealistisk i mange årtier frem.

- Jeg er da fuldstændig enig i visionen om mere genanvendelse i fremtiden. Og det er godt, at ministeren har nogle visioner, men det er en forskønnelse af realiteterne. Vi er ikke i stand til teknisk at leve op til de ting, men vi arbejder på det hele tiden, og det er også en del af vores projekt, siger han.

Nej-flertal

Som det ser ud nu, er der i aften et flertal i BR for udvalgets beslutning om et nej til lånegaranti og for at projektet sendes tilbage til Amagerforbrænding med ønsker om alternative løsninger og ny beregninger.

Socialdemokraterne bakker denne beslutning op.

- Vi er nødt til at stole på forvaltningens indstilling og bede om yderligere oplysninger og muligheder. Det her er en gigantisk investering på fire mia. kr., og vi må for alt i verden sikre, at det er fremtidssikret, siger Lars Weiss (S) til Licitationen.

- Han lader sig ikke ryste af bestyrelsens ultimative brev. Og det samme gælder teknik- og miljøborgmester Ayfer Baykal (SF), der udtaler til Licitationen:

- En opløsning af Amagerforbrændingen er ikke på vores dagsorden. Vi er interesserede i et bredt samarbejde om en løsning, der ligger inden for de signaler, der kommer fra EU og den nye regering om at se affald som en ressource. Derfor vil vi gerne mindre forbrænding kombineret med ny teknologi med fokus på genanvendelse.

Hun mener i øvrigt, at de er nødt til at vente med at beslutte sagen endeligt i et år, da der er nye meldinger på vej fra EU.

Bestyrelsen i Amagerforbrænding mødes i morgen og forholder sig til aftenens beslutning i Borgerrepræsentationen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094