Mellemstore byggefirmaer er kommet bedst gennem krisen
De mellemstore byggevirksomheder klarer sig bedst, viser regnskabsanalyse
Denne gruppe med 50-250 ansatte har på et år forbedret regnskabsresultatet med sammenlagt omkring en mia. kroner. Det er lykkedes denne gruppe af virksomheder at vende et samlet underskud på knap 400 mio. kroner i 2011 til et samlet overskud på næsten 560 mio. kroner i seneste regnskabsår.
Det viser en analyse fra Spar Nord og Proff.dk af i alt godt 11.000 regnskaber, som landets byggevirksomheder har afleveret til Erhvervs- styrelsen.
Samlet tegner regnskaber et billede af en sektor, der nu langsomt er ved at rykke fri af krisen, mener Jens Nyholm, cheføkonom i Spar Nord.
Totalt set er byggesektoren også blevet bedre til at tjene penge, idet byggevirksomhederne samlet set løftede indtjeningen fra godt to milliarder kroner i 2011 til godt tre milliarder kroner i seneste regnskabsår.
Små klarer sig også godt
- Fremgangen for de mellemstore skyldes hovedsageligt en betydelig forbedring af resultatet i enkelte virksomheder i denne gruppe, men analysen tegner alligevel et ret tydeligt billede af, at det lige nu er bedst at være blandt de små og mellemstore byggevirksomheder. Det er i øvrigt det samme billede, som tillidsindikatorerne tegner, siger Jens Nyholm.
Han hæfter sig også ved, at de små byggevirksomheder med under 50 ansatte har fastholdt et højt indtjeningsniveau i de seneste år og dermed har været i stand til at polstre sig i form af opbygning af egenkapital.
De bedste resulater i gruppen af mellemstore virksomheder er ifølge analysen BMS A/S med et plus på 57 mio. kroner, A. Enggard A/S med 40 mio. og Jönsson A/S med et overskud på 31 mio. kroner.
Derimod tegner analysen ikke overraskende det billede, at de store byggevirksomheder og entreprenørkoncerner lider. Pihl & Søn, der er pillet ud af analysen på grund af konkursen, og MT Højgaard havde begge underskud på omkring en halv mia. kroner i 2012.
Konkurs påvirker
Netop Pihls konkurs påvirker i øvrigt også mindre virksomheder.
- Når en af de store knækker, som vi så det med Pihl og Søn for nylig, så får det uundgåeligt store, negative konsekvenser for den underskov af små og mellemstore virksomheder, der blandt andet lever af at være underleverandører til de største, fortsætter Jens Nyholm.
I gruppen af store virksomheder leverer NCC Construction med et plus på 160 mio. kroner og Munck Forsyning A/S med 68 mio. kroner de bedste regnskabsresultater.
Spar Nord oplyser, at analysen omfatter virksomheder, der selv har defineret sig som tilhørende bygge- og anlægsbranchen.
Analysen omfatter således en række virksomheder inden for eksempelvis byggevareproduktion, materieludlejning, råstofudvinding og ejendomsadministration.