23948sdkhjf

Boliger er på vågeblus

65.000 boliger til salg med udgangen af 2011, og udbudstiden på boliger fortsatte med at stige
Næsten 10 måneder tager det af få solgt et parcel- eller rækkehus, mens ejerlejligheder gennemsnitlig står til salg i otte måneder.

Det var de barske vilkår for landets boligejere ved udgangen af 2011, hvor de kunne konstatere, at der ved årsskiftet stod 65.500 parcel- og rækkehuse, ejerlejligheder og sommerhuse til salg, viser den seneste boligudbudsstatistik fra Realkreditrådet.

Det er 6.000 flere end for bare et år siden, og stigningen er primært trukket af markedet for parcel- og rækkehuse, mens ejerlejligheder kun har oplevet en begrænset stigning.

- Stilstanden på boligmarkedet afspejles i de lange udbudstider. Usikkerhed om fremtiden betyder, at kun få førstegangskøbere kaster sig ud på boligmarkedet. Samtidig er situationen fastlåst for eksisterende boligejere, der går med flytteplaner. De skal have solgt den eksisterende bolig, inden de kan komme videre. Det giver få bolighandler og længere udbudstider, siger Ane Arnth Jensen, der er direktør i Realkreditrådet.

Geografiske forskelle

Der er betydelig forskel på udbudstiden i hovedstadsområdet og resten af landet.

Parcel- og rækkehuse i hovedstadsområdet har i snit stået til salg i cirka fem en halv måned mod 12 måneder i Vest- og Sydsjælland, og Realkreditrådet noterer, at forskellen mellem hovedstadsområdet og resten af landet er blevet større efter finanskrisen.

- Det er især i landets yderkanter, at boligmarkedet er gået i stå. I flere landsdele er udbudstiden på parcel- og rækkehuse øget med fire til fem måneder, siden finanskrisen brød ud. I hovedstadsområdet er udbudstiden næsten uændret i den tilsvarende periode. Alligevel rammer den lange udbudstid hårdt, da fem ud af seks huse, der står til salg i dag, ligger uden for hovedstadsområdet, konstaterer Ane Arnth Jensen.

Priserne har samtidig også taget turen med ned. Prisen på et gennemsnitligt parcel- og rækkehus ligger på to millioner kroner, mens en lejlighed koster gennemsnitlig 1,7 mio. kr.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.8