23948sdkhjf

Letbane nu økonomisk på skinner

Ekstra kvart mia. fra staten giver go for fortsat arbejde med Ring 3-letbane
Med en ekstra statslig bevilling på godt en kvart mia. kroner har trafikforligspartierne på Christiansborg fjernet den sidste usikkerhed om anlæg af en letbane rundt om hovedstaden langs Ring 3. Det giver udsigt til bedre offentlig transport og masser af arbejdspladser i anlægsfasen.

Den ekstra bevilling var nødvendiggjort af, at en større udredning af projektet, som Metroselskabet har gennemført, viser, at anlægssummen i 2013-priser forventes at løbe op i 3,8 mia. kroner eller lidt mere end oprindelig antaget. Med yderligere 252 mio. kroner skyder staten samlet 1,7 mia. kroner ind i projektet.

Region Hovedstaden bidrager med knap en mia. kroner til anlægsudgifterne, mens de involverede kommuner tilsammen skal udrede godt 1,2 mia. kroner.

Forligspartierne er enige om, at de nødvendige 252 mio. kroner finansieres ved fremtidige billiggørelser af andre anlægsprojekter i Infrastrukturfonden.

Forligspartierne har samtidig givet transportminister Henrik Dam Kristensen (S) mandat til at indgå en principaftale mellem Transportministeriet, region og de 11 omegnskommuner, der er med i det såkaldte Ringby-samarbejde.

Transportministeren er tilfreds med aftalen.

- Letbanen er et visionært projekt, som vil kunne bidrage kraftigt til at løfte den kollektive trafik rundt om København, siger transportministeren i en pressemeddelelse.

Sammenhæng på tværs

FRI, Foreningen af Rådgivende Ingeniører, og Dansk Byggeri deler tilfredsheden.

- Hvis den kollektive trafik skal have værdi for brugerne er det vigtigt, at der er sammenhæng på tværs af de eksisterende kollektive trafiktilbud. Og letbanen vil netop give den sammenhæng og vil betyde, at hovedstadsområdet får et fleksibelt skinnebårent system, der går på tværs af fem S-togsfingre. Det understøtter arbejdskraft mobilitet og er samtidig med til at forebygge yderligere trængsel på vejene, siger adm. direktør i FRI, Henrik Garver.

- Der er hårdt brug for en tværgående bane, der binder alle fingre sammen, og derfor er det meget glædeligt, at man har fået den sidste finansiering på plads, siger seniorøkonom Finn Bo Frandsen fra Dansk Byggeri.

Han vurderer, at anlægsudgifterne på 3,8 mia. kroner vil give 1.750 mandår i direkte beskæftigelse i virksomhederne, der skal lave det egentlige anlægsarbejde. Dertil kommer omkring 2.450 mandår i indirekte beskæftigelseseffekt inden for eksempelvis rådgivning, transporterhverv og råstofudvinding.

600 job om året

Det vurderes, at det tager syv år at anlægge letbanen, hvor de seneste fire er den egentlige anlægsfase. Den indledende udredningsfase er nu tilendebragt. Til efteråret ventes lovgrundlaget at komme på plads, hvorefter der følger en VVM-proces og siden udbud og forberedende arbejder, inden anlægsarbejdet kan begynde tidligst i efteråret 2016.

- Projektet vil gennemsnitligt give 600 nye job hvert år over de syv år og alene i anlægsbranchen omkring 450 årlige job i de fire år, anlægsarbejdet forventes at foregå, siger Finn Bo Frandsen.

Selve letbanen bliver 27 km lang og får 27 stationer fra Lundtofte i nord til Ishøj i syd.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.121