23948sdkhjf

Europa-Parlamentet vil have kædeansvar

Flertal i parlamentets beskæftigelsesudvalg for kædeansvar i forbindelse med udstationering
Står det til Europa-Parlamentet, bliver der indført kædeansvar i forbindelse med udstationering af arbejdskraft.

Beskæftigelsesudvalget i parlamentet havde torsdag den sidste og afgørende behandling af det såkaldte håndhævelsesdirektiv, der skal sikre, at udstationering af arbejdskraft sker på ordentlige og fair vilkår. Udvalget var gennem adskillige tætte afstemninger, således også om kædeansvar.

- Det er en kæmpe sejr og et element, der virkelig vil kunne gøre en forskel i kampen mod social dumping. Vi tror, at når en hovedentreprenør hæfter for forholdene hele vejen ned gennem entreprisekæden, så vil det få betydning for adfærden, siger Ole Christensen (S), det eneste danske medlem af Beskæftigelsesudvalget.

Alle brancher

I EU-kommissionens oprindelige forslag til bedre håndhævelsesregler var der alene lagt op til, at kædeansvaret skulle gælde i bygge- og anlægsbranchen. Beskæftigelsesudvalget besluttede imidlertid i går ganske overraskende, at kædeansvar i forbindelse med udstationeret arbejdskraft skal gælde i alle brancher, det vil sige eksempelvis også landbrug, gartneri og rengøringsbranchen, hvor der i mange lande anvendes udenlandsk udstationeret arbejdskraft. Samtidig blev det slået fast, at kædeansvaret - eller solidarisk hæftelse som det kaldes i direktivforslaget - skal gælde i hele entreprisekæden.

Bedre end frygtet

- Samlet set er resultatet af dagens afstemning bedre end frygtet, men heller ikke helt så godt, som jeg havde håbet, siger Ole Christensen til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Han er således ikke helt tilfreds med, hvad der blev flertal for, når det handler om definitionen af, hvad der skal til, for at en virksomhed kan kalde sig udstationerende. Han havde også gerne set, at der skal arbejdes på værtslandets regler, hvis der er tvivl om, hvorvidt der er tale om en reel udstationering.

- Nu hedder det mest favorable vilkår, og det er i de fleste tilfælde også lig med værtslandets regler, siger Ole Christensen.

På plussiden noterer han, at myndighederne kan tage nye foranstaltninger i brug, når visse arbejdsgivere finder måder at omgå reglerne på. De nye regler tillader såkaldte åbne lister over kontrolforanstaltninger, der kan udvikle sig med tiden.

Sagen går nu videre til forhandling mellem Europa-Parlamentet og Ministerrådet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109