23948sdkhjf

PCB dødsdømmer skole

For første gang vælges nu den dramatiske løsning med nedrivning og bygning af helt ny skole til 131 mio. kroner – flere offentlige bygninger i farezonen
En PCB-forurening på Frederiksberg Skole i Sorø Kommune er endt med, at skolen rives ned, og at der skal bygges en helt ny – et projekt til 131 mio. kr. Flere andre offentlige bygninger andre steder i Danmark er også i farezonen – blandt andet dele af Lerbjergskolen i Hundested, hvor der er massiv PCB-forurening i dele af skolen.

Beslutningen i Sorø kommer efter en længere proces, hvor det i første omgang var besluttet at renovere skolen til over 70 mio. kr. - så opgaven var sendt i EU-udbud.

Meget usikkert

Men kommunen har regnet videre på projektet, der ud over en PCB-rensning også omfattede en renovering. Og det kan altså bedre betale sig at bygge en helt ny skole, og udbuddet er nu aflyst, lyder det fra projektchef i Sorø Kommune, Flemming Nytofte Nielsen.

- PCB-renovering er et meget usikkert område, hvor vi jo ikke helt kan være usikre på, at resultat bliver, at al PCB’en så er væk efter renoveringen. Samtidig har vi haft en større analyse i gang, hvor vi har inddraget det fremtidige skolebehov. Og det bliver mindre grunde færre børn. Så i et større perspektiv kan det bedre betale sig at rive ned og bygge en helt ny skole, siger Flemming Nytofte Nielsen.

Kun en mindre udskolingsbygning, der ikke er ramt af PCB, vil stadig bestå. Kommunen skal nu finde en rådgiver til det kommende projekt. Nedrivningen forventes at starte næste år og der skal stå en ny skole i Sorø i 2016.

PCB- forureningen i dele af byggeriet på Frederiksberg Skole var endda ikke i den værste kategori, da de foretagne PCB-målinger varierer mellem 600 og 1600 ng PCB/m3 i indeklima.

Det vil sige, at koncentrationen i indeklimaet ikke kommer over 3.000 ng PCB/m3 i indeklimaet, hvor der skal handles øjeblikkeligt og evakuering kan komme på tale.

Sundhedsstyrelsens anbefalinger er, at der mellem 0 og 300 ng PCB/m3 ikke behøver at bliver gjort noget. Mellem 300 og 3.000 ng PCB/m3 skal der handles, men der akut indgreb er ikke nødvendig. Og endelig er der den mest alvorlige kategori, hvor koncentrationen er over 3.000 ng PCB/m3, hvor man ikke må opholde sig i rummet uden beskyttelse.

Massiv forurening

På en anden skole på Sjælland overskrider PCB-forureningen de 3.000 ng PCB/m3, og det er Lerbjergskolen i Hundested i Halsnæs Kommune, hvor en fjerdedel af skolen er hårdt ramt.

Her går tallene fra 3504 til 4815 ng PCB/m3.Den del af skolen er blevet rømmet.

Men endnu ved miljø- og teknikchef i Halsnæs, Rasmus Wiuff, endnu ikke, hvad de skal stille op.

- Det er meget dyrt at PCB-renovere disse bygninger, så indtil videre har vi besluttet, at de skal stå tomme indtil videre, siger han.

Hos den førende ekspert inden for PCB-forurening i bygninger herhjemme, professor på SBi, Lars Gunnarsen, er der ingen overraskelse over nedrivningen af Frederiksberg Skole, og han forventer, at der vil komme flere nedrivninger grundet brug af de giftige fugemasser i fortiden.

Mange kommuner er, som Licitationen beskrev i fredags, i det hele taget i syv sind over mulige PCB-problemer. De frygter undersøgelser af bygninger, der kan medføre meget dyre renoveringer, og samtidig er der et stigende pres for handling fra brugere og borgere.

Lars Gunnarsen forstår deres frustration.

Han leder en gruppe på SBi, som er sat til at lave nogle anvisninger på, hvad man skal gøre ved PCB-problemet konkret. Første udgave af dem kommer om mellem halvandet og to år.

På spørgsmålet om, hvad kommunerne skal gøre imens, er han dobbelt.

PCB-dilemma

- Der er en stor frustration i kommunerne på dette område. Og det er svært at hjælpe dem ud af det med ét svar - det findes ikke. I nogle tilfælde, hvor der ikke er nogen konkrete mistanke kan det være fornuftigt at vente, til anvisninger kommer, men i andre situationer, hvor har man en helt konkret mistanke til eksempelvis en skole eller en daginstitution, er man jo nødt til at gøre noget, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109