23948sdkhjf

Lemp konsortium-krav

Deloitte-rapport foreslår, at regeringen kigger på at lempe reglerne for partnerskaber i forbindelse med byggeprojekter
Det skal være lettere og mindre administrativt tungt for virksomhederne at indgå partnerskaber og konsortier i forbindelse med byggeprojekter. Sådan lyder et af de 16 forslag, som Deloitte har præsenteret i rapporten til Energistyrelsen om byggesektorens rammevilkår.

Ifølge Deloitte er det i dag dyrt for firmaerne at samarbejde om opgaver.

- Man kan lave partnerskaber på forskellige måder. Et eksempel er et partnerselskab. Etableringen kræver udarbejdelse af en aftale, stiftelse af partnerselskabet mv. Når opgaven er færdig og afleveret, så skal virksomhederne eventuelt opløse selskabet igen. Dette kræver normalt involvering af revisorer og advokater, og derved en række omkostninger, siger Thomas Frommelt, partner og brancheekspert i bygge- og anlægsbranchen i Deloitte, og fortsætter:

- Når man samtidig tænker på, at avancen på mange byggeopgaver ikke er særlig stor, så skal opgaven have en vis størrelse for, at det kan betale sig at afholde de omkostninger.

Som eksempel på, hvordan man kunne gøre det mindre administrativt tungt for virksomheder at indgå partnerskaber, foreslår Deloitte, at man iværksætter et initiativ, der forenkler stiftelseskravene for et fælles selskab eller partnerskab, og som samtidig gør det muligt at opløse partnerskabet uden nævneværdige administrative byrder, hvis man ikke vinder en given opgave.

I Dansk Byggeri bakker man op om idéen om at gøre det mindre administrativt tungt at indgå samarbejder.

- Det er en god pointe, som jeg kan tilslutte mig. Man kan gå ind at kigge på, hvordan man gør det nemmere for virksomhederne at danne partnerskaber eller konsortier, og hvordan man gør det, så man ikke kommer på kant med konkurrencelovgivningen, siger direktør i Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen.

Faste partnerskaber

I forbindelse med længerevarende konsortier er diskussionen omkring konkurrencelovgivning vigtig. I rapporten påpeger Deloitte, at der i den danske byggebranche er tradition for, at virksomhederne skifter samarbejde fra projekt til projekt, og at det blandt andet skyldes, at lovgivningen forhindrer virksomheder i at indgå i længerevarende konsortier. Konsekvensen er ifølge rapporten blandt andet, at det er sværere at sikre systematisk læring af praktiske erfaringer.

- Partnerskaber eller konsortier må ikke være konkurrenceforvridende. Hvis en del af de store danske virksomheder gik sammen, så kunne de i princippet udkonkurrere alle andre. Så ville man få et vindende hold, der ville byde igen og igen på opgaver. Det ville være konkurrenceforvridende, og det må det ikke være, forklarer Thomas Frommelt.

- Det virker ikke som om, at den fortolkning, der ligger omkring konkurrencelovgivningen, er så entydig. En ting er, at det måske gælder for de allerstørste virksomheder, hvor det måske er åbenbart, at det vil være konkurrenceforvridende. Det vil ikke nødvendigvis være konkurrenceforvridende, hvis tre virksomheder med 20 ansatte hver går sammen og byder igen og igen på opgaver, uddyber han. Thomas Frommelt foreslår derfor, at man eventuelt kunne iværksætte tiltag for at gøre det muligt for de små og mellemstore virksomheder at have et mere fast samarbejde, end de har i dag.

Større udbud

Som Licitationen - Byggeriets Dagblad beskrev i går, foreslår Deloitte - ud over at sikre bedre muligheder for konsortiedannelse - at flere små virksomheder skal slå sig sammen til større virksomheder for at øge produktiviteten og skabe innovation. Et redskab til at skabe større enheder til at byde på byggeopgaver er ifølge Deloitte flere større offentlige udbud:

- Ved at lave større udbud så tvinger man de mindre virksomheder til at gøre noget proaktivt for at blive større på den ene eller anden måde. Men dermed risikerer man også, at der er færre, der byder på opgaverne, eller at udenlandske virksomheder vinder dem, siger Thomas Frommelt.

Ifølge Michael H. Nielsen skal man være varsom med at lave udbuddene alt for store.

- Vi har set en tendens til, at nogle af udbuddene har fået en størrelse, hvor nogle af de større danske entreprenører er tilbageholdende med at byde på dem ud fra risiko- og kapitalmæssig overvejelse. Man skal nok også vurdere, hvor store man skal gøre opgaverne i forhold til, om man levner plads til, at danske entreprenører kan blande sig i kampen om at få opgaverne, siger han.

Energistyrelsen skal bruge rapporten som baggrund for en ny byggepolitisk strategi til næste år, men hvilke af foreslagene, der vil komme med, ved styrelsen ikke på nuværende tidspunkt.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094