Alt for mange uduelige faskiner
Kloakmestre mener, at mange husejere spilder deres penge grundet forkert udførsel - der burde være autorisationskrav
Det mener brancheorganisationen Danske Kloakmestre, som siger, at det burde være et krav, at man skal være autoriseret til dette arbejde.
- Der er mange tilfælde, hvor husejerne har valgt at investere i anlæg af faskiner, og de får nogen ikke-kyndige eller dem selv til at nedgrave én, som måske endda er købt billigt i den lokale trælast. Resultatet af det er ofte, at faskinerne ikke er korrekt dimensioneret til mængden af vand og ikke kan aflede det, og det kan ende med både mere overfladevand og tilbageløb med skader på soklen. Så ikke bare er det spildte kræfter og penge, men det kan også være decideret skadeligt for huset, siger Verner H. Christiansen, der er formand for Danske Kloakmestre.
Og han tilføjer, at det ikke bare kan skade den enkelte husejer, men det betyder også, at det, der skulle være en hjælp for det offentlige spildevandsystem nu i stedet bliver et problem.
Drop dispensation
Verner H. Christiansen mener, at den eneste måde at få styr på dette område og sikre forbrugeren og en ordentlig afledning af regnvand er, at det skal være et krav, at de, der monterer faskiner, skal være uddannede og autoriserede til opgaven.
Som det fungerer nu, hører etablering af faskiner ind under en dispensationsparagraf i autorisationsloven på området, hvilket betyder, at hvem som helst må udføre det. Den dispensation burde fjernes, mener Verner H. Christiansen.
- Der dur ikke, at alle kan rode med det her. I dag tror mange, at de bare kan købe en faskine i det lokal byggemarked og grave den ned i haven, og så er den hellige grav velforvaret. Så let er det ikke, siger kloak-formanden.
Som eksempel nævner han, at man eksempelvis kan købe en faskine, hvor der står, at den er til 43 kvadratmeter tag, men det kan man ikke bare sige, da valg af den rette dimension faskine er afhængig af hvilken jordtype, den er til.
Og for at finde ud af det, skal der gennemføres en sivetest i jorden, og faskine-dimensionen skal beregnes ud fra det. Det kræver indsigt og uddannelse, mener Danske Kloakmestre.
Parcelhusejere enige
Parcelhusejernes Landsforening er enig i at, der skal være autorisation på området. Formand Allan Malskær mener som Danske Kloakmestre, at den dispensation, der ligger på dette område burde fjernes.
- At anlægge faskiner på sin grund er et omfattende projekt, som meget nemt kan udføres forkert. Der er stor risiko for, at de ikke virker og kan aftage regnvandet, og det kan føre til oversvømmelser af faskinen, så vandet i stedet ryger tilbage i huset eller over til naboen, da det ikke må ledes til kloakanlægget. Det betyder både, at problemet med for megen vand ikke bliver løst, måske endda tværtimod, og så kan det give problemer i forhold til forsikring, siger Allan Malskær.
Han mener dog, at de helt små faskiner, der skal tage vand fra få kvadratmeter fra eksempelvis et skur, godt må udføres af alle.
I huseftersyn
Parcelhusejernes Landsorganisation mener også, at eksistensen af faskiner skal med i tilstandsrapporten, og det bør anføres om faskiner er udført af autoriserede eller ej.
- Potentielle hus-køberne har krav på at få den slags at vide om deres fremtidige ejendom, siger Allan Malskær til Licitationen.